KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
IVANKA: beton másképp

Az IVANKA magyar designstúdió, kreatív műhely és építőipari gyár, melyet Ivánka András és Ivánka Katalin alapított 2003-ban, Budapesten.

Az IVANKA tevékenységi spektruma a tervezéstől a gyártáson át a kivitelezésig terjed: a cég burkolatokat, építészeti elemeket, bútorokat, használati tárgyakat és divatkiegészítőket állít elő saját fejlesztésű designer-betonjából, és beton felhasználásával készült ruhakollekcióval is rendelkezik. Indulása óta számos szakmai elismerésben részesült, és nemzetközileg foglalkoztatott vállalkozássá nőtte ki magát. Ügyfeleik közt szerepel többek közt a Vodafone, a londoni Liberty áruház, a Levi’s, a Saint-Laurent vagy a G-Star Raw. A cég a Marcel Wanders Studio-val is együttműködött az Andaz by Hyatt hotel valamint Tom Dixonnal az Eclectic étterem enteriőrjének kialakításában.

Történet

Az IVANKA későbbi cégalapítói, a mérnök-informatikus Ivánka András és a jogász Ivánka Katalin 1999-ben ismerték meg egymást. A pár 2000-ben Kanadába utazott, és a kertépítészet területén kezdett dolgozni egy családi vállalkozásban. Itt találkoztak először a belsőépítészeti felhasználású betonnal. Felismerve, hogy számos lehetőség rejlik az anyagban, elkezdték feltérképezni a beton tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit, majd 2003-ban, Magyarországon megalapították az IVANKA- t. A cég kezdetben manufaktúraként működött Ivánka András szüleinek garázsában, majd 2006-tól kezdve építészeket, tervezőket kezdtek bevonni partnereik közé, s egyre több szakmai elismerést és figyelmet kaptak. 2009-ben az Egyesült Királyságban bemutatták FLASTER termékcsaládjukat, mely meghozta első jelentős nemzetközi sikerüket. Szintén az IVANKA 2009-es sikere a Magyar Formatervezési Díjat kapott, a Milánói Design Héten is bemutatott SEEYOU síremlék. A cég később a manufakturális működésről nagyüzemi sorozatgyártásra váltott, 2011-ben pedig megalakult a ma is működő IVANKA Factory Zrt. 2011-ben az IVANKA a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával részt vett a TENT London kiállításon, ahol elnyerte a legjobb standnak járó díjat (Best Stand in Show Award). A designer-beton cég ConcreteGenezis névre keresztelt bőrbeton táskakollekciója a nemzetközi szakmai közönség körében is sikeresen debütált. Az IVANKA divat divízója ezt követően textilt és betont ötvöző ruhakollekcióval bővült 2012-ben.

FŐBB PROJEKTEK, TERMÉKEK

FLASTER

A FLASTER hozta meg a nemzetközi elismerést az IVANKA számára, mely 2009-ben debütált az Egyesült Királyságban. A tradicionális motívumok által ihletett, színezett betonlapokból álló padló- és falburkolat bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmas, és számtalan módon variálható. A FLASTER olyan projektek terveibe épült be, mint a Liberty London nagyáruház, a Ganapati étterem, Cow Stratford bár-étterem vagy Geronimo Inns. A termék jelölést kapott az Elle Decoration International Design Awards „Flooring of the Year 2010” díjára. Végül de nem utolsó sorban, 2014-ben a Dulux Let’s Colour Awards díját nyerte el a Flaster burkolat, mellyel az IVANKA innovatív design megoldását díjazták.

PANELS

A Flaster burkolat mellett az IVANKA másik legnépszerűbb terméke. Ellenálló kialakítása miatt nem csak beltéri, hanem kültéri burkolatként is kelendő. Minden letisztult és rusztikus enteriőrbe jól illeszkedik, mivel többféle felületettel rendelhető. Az IVANKA PANELS falburkolata díszíti a Tom Dixon által berendezett, 2013-ban nyílt párizsi étterem, az Eclectic enteriőrjét. Tom Dixon budapesti bemutatótermének kávézójában, a Solinfo Café-ban pedig a FLASTER burkolattal találkozhatunk.

AFTERLIFESTYLE projekt: SEEYOU síremlék

A SEEYOU újszerű megoldású öntött beton sírkő, mely az élet körforgását felidézve interakcióba lép környezetével. A síremléken finom mélyítés található, így a különböző természeti tényezőknek köszönhetően (esővíz, , lehulló falevelek és termések) kereszt rajzolódik ki a felületén. A SEEYOU-t Európa-szerte számos helyen kiállították. Szerepelt a 2008-as St Etienne-i Nemzetközi Designbiennálé közép-európai formatervezést bemutató szekciójában, a 2009-es Milánói Design Héten, és szintén ebben az évben elnyerte a Magyar Formatervezési Díj különdíját, valamint a Palermoi Design Hét díját is. A síremlék Kucsera Péter és Maurer Klimes Ákos közreműködésével jött létre.

ConcreteGenezis

Az IVANKA a divat világába is bevezette a betont mint alapanyagot: 2011-ben a ConcreteGenezis névre keresztelt, különleges, bőrbeton táskakollekciójával tűnt fel a Londoni Divathéten. Az úgynevezett „clutch”-ok alapanyaga borjúbőr, melyek fedőlapjára vékony betonlemezeket applikáltak. Egy évvel később, a Párizsi Divathét keretein belül megrendezett Tranoi Tradeshow-n az Ivanka bemutatta a világon egyedülálló, betont és textilt ötvöző ruhakollekcióját, mellyel jelentős szakmai elismerést vívott ki, és a divat történetébe is beírta magát. A ruhák alapanyaga, a speciális cement-textil az Ivanka közel kétéves fejlesztését követően született meg. Különlegességét az adja, hogy bár megőrzi a beton esztétikáját, a textilnek köszönhetően mégis rugalmas marad, tapintása pedig a bőréhez hasonló. A ConcreteGenezis táska- és ruhakollekciója egyaránt az építészet formavilágából merít: a darabokat egyszerű, határozott geometria és a szürke különböző árnyalatai jellemzik.

Nemzetközi együttműködések

  • Az IVANKA 2012-ben együttműködött a Marcel Wanders Studio-val az Andaz by Hyatt hotel belső terének kialakításában: a designer-beton cég gyártotta le a szálloda lakosztályainak piperepultjait. A szürke, polírozott monolitasztalok oldalából az „Amsterdam” és az ott élők nyitottságát szimbolizáló „XXX” feliratok domborodnak ki.
  • A cégnek több közös projektje volt a G-Star Raw-val. A farmermárka holland, francia, német és brit üzleteiben is találkozhatunk IVANKA betonnal, melyek közül kiemelendő a 2013-ban nyílt, londoni flagship store az Oxford Street-en. Az IVANKA biztosította a kirakat betonfelületeit és a homlokzatburkolatotám az együttműködés nem merült ki a tervezésben és a gyártásban: az Ivanka „360 fokos” szolgáltatásának jegyében a szállítást és a beépítést is a cég teljesítette.
  • A designer-beton cég biztosította egy manchesteri és egy Isztambulban működő Saint Laurent üzlet padlóburkolatát.
  • Az IVANKA 2014 tavaszán Szőke Gábor Miklós szobrásszal működött együtt. A Szőke Gábor Miklós által a megújuló Albert Stadion elé tervezett, acéllemezekből álló sas figurához az IVANKA tervezett egy betonborítású labdát az FTC címerével.
  • A gyártó ikonikus termékei, mint például a Flaster vagy a Panels, a világ minden pontján a belsőépítészek kedvencei: legutóbb a görög Lutráki városában található Kolonaki kávézó használt Panels elemeket az enteriőrhöz, az izraeli Ella rendezvényközpont pedig Flaster-csempékkel diszítette falait.
  • A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik helyszíne volt a Hello Wood által létrehozott Lepkeház az Erzsébet téren, melynek talpait az IVANKA készítette.

forrás: www.ivanka.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON