KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
SaMoTer Figyelő* – olaszországi építőipari jelentés

Bizonytalan trendek 2016 első félévében

Az olaszországi építőipar fellendülésének üteme lassúbb és egyenetlenebb a vártnál. A fordulat jelei, melyeket 2015. második félévében lehetett észlelni egy hosszan tartó recessziós időszak után, idén ismét gyengültek, az építőipari beruházások az első negyedévben visszaestek (-0,3 %-kal az előző évhez képest) befolyásolva ezzel a lakossági piacot és egyéb üzemeltetési szektorokat, majd a következő három hónapban egy kismértékű javulás (+0,3 %) következett be. Mindazonáltal a beruházások növekedtek 2015 azonos időszakához viszonyítva (az első félév átlagát tekintve 1,6 %-kal).

A jelenlegi időszakról rendelkezésre álló információk meglehetősen ellentmondásosak, de egészét tekintve 2016 második félévében a fellendülés mérsékelt erősödését vetítik előre. Az építőipar termelési indexe szabálytalan trendet mutat (-0,4% júliushoz viszonyítva, egy +1,2%-os júniusi mutató után), közel a történelmi minimumokhoz; az első hét hónapban az index 0,4 %-kal esett az előző év azonos időszakához képest. A szektor törékeny egyensúlya a foglalkoztatás további csökkenését vetíti előre (-4,9% 2016 második negyedévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva), így az építőipar az egyetlen olyan szektor, amely még mindig negatív eredményeket mutat fel a foglalkoztatás terén.

Mindamellett kedvezőbbek a jelek a jövőt meghatározó trendeket illetően. Az építőipari cégek bizalmi indexe 2008 közepe óta a legmagasabb pontot érte el és magasabb szinten maradtak, mint a gazdaság többi szektorai esetében.

Pozitívak az előrejelzések a lakóház renoválások, és bizonyos mértékben a nem lakóépületek tekintetében. Új lakóházak építése terén fellendülés nem várható, a renoválásokat és energiatakarékosságot növelő beruházásokat segítő adóváltozások ezen a területen is pozitív beruházási trendet és fejlesztéseket ösztönöznek. Nem lakóépületek esetében – a 2015-ben kiadott, megnövekedett számú építési engedélyek alapján – a közeljövőben megnövekedett építőipari tevékenység várható. Másrészről a pozitív előrelépést hátráltathatja a hitelezés visszaesése.

A közberuházások építési piaca csökkenő tendenciát mutat. A 2014-2015-ös évek fellendülése után jelentős visszaesés következett be az elmúlt hónapokban, mely egy áprilisban elfogadott új közbeszerzési törvénynek tulajdonítható. A visszaesés közel 15%-os.

 

Csökkenő növekedés 2016-ban

Az első félév gyenge teljesítménye a vártnál szerényebb növekedést vetít előre; új előrejelzések szerint a beruházások növekedése 0,7 % körül lesz a korábban jelezett 1,5% helyett. A legjelentősebb visszaesés a közberuházások területén várható.


 

Valószínű növekedés

2017-2018-as kétéves időszakra egy folyamatosan erősödő fellendülés várható az olaszországi építőipari szektorban, melynek éves szintjét 1,5%-ra becsülik az elemzők. A nem lakáscélú építkezések, valamint a közberuházások fogják jelenteni a húzóerőt, feltételezve, hogy ez utóbbi esetében az új törvény bevezetését követő megtorpanás után a kivitelezők folytatják a munkát és a fiskális politika is bátorításával is számolhat majd az ágazat.

Jelentős ösztönzést kaphat az építőipar a jövő évi költségvetési tervben megfogalmazott intézkedésektől. Az épületek felújítását és energiatakarékossá tételét célzó intézkedések (öröklakásokra vonatkozóan is), a legutóbbi földrengés sújtotta területek újraépítésére elkülönített, építkezésre szánt források, és különösen a nemzeti szeizmikus megelőzési terv.

Az épületek felújítását célzó beruházások egy kedvező trendet fognak fenntartani erre az időszakra, melyben az új lakóépületek kivitelezése lassú növekedést fog mutatni és fellendülés csak 2018-ra várható.

Ami az építőipari és földmunka gépek és berendezések gyártását és értékesítést illeti Olaszországban, elmozdulás figyelhető meg a 2013-as mélypontról. 2016 első négy hónapjában az export 816,7 millió eurót tett ki, 1,6%-kal magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában. Az import mutatók szintén jól alakultak 2016. január – áprilisa között, Olaszország 210,3 millió eurós forgalmat bonyolított le, 13,8%-kal többet, mint 2015 első négy hónapjában.

 

SaMoTer 2017

Az építőipari gépek és berendezések legnagyobb olaszországi kiállítását, a SaMoTer-t 2017-ben február 22 – 25. között rendezik meg Veronában. Ezen a háromévente megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemlén építőipari gépek, daruk, emelők, beton-és cementipari gépek és berendezések, földmunkagépek, útépítőgépek, fúrógépek, alagútfúró berendezések, kőbánya gépek és berendezések, teherautók, szállító berendezések, alkatrészek valamint építőipari szolgáltatások kerülnek bemutatásra (www.samoter.it).

A „pehelysúlyú” kategória vezeti a fellendülést a földmunkagépek világában. Egyre nagyobb a piaci részesedésük a mini-rakodóknak és a mini-kotróknak 6 tonnás nagyságrendig, részesedésük a globális eladásokból a 2010—es 15%-ról 2015-ben 24 %-ra emelkedett. Ez a tendencia figyelhető meg Olaszországban is.

2016. január – július között Olaszországban 3.935 mini kotrót értékesítettek, 24%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. A kerekes mini-rakodó szegmens szintén bővült, 342 db-bal több (+44%), míg a lánctalpas mini-rakodóból 286 db-bal (+41%) több kelt el.

Ezeket a fontos számokat minden esetben összefüggésükben kell tekinteni: - mint például az olasz földmunkagép szektor esetében – amely a 2009-es krízis kezdete óta értékének 82 %-át veszítette el.

A SaMoTer-rel egy időben rendezik meg az Asphaltica szakkiállítást, amely az útburkolási technológiák és megoldások, a biztonság és a fuvarozási infrastruktúra témáinak rendezvénye, valamint a Transpotec Logitec szakkiállítást, mely a fuvarozás és logisztika nemzetközi fóruma.

Olyan nagy nemzetközi óriások lesznek jelen a kiállításokon, mint a CASE CE, Hyundai, Kobelco, Komatsu, Eurocomach-Sampierana, az Ihimer, a Kubota, a Takeuchi és Yanmar.

*A SaMoTer Figyelőt az építőipari és földmunkagépek nemzetközi szakvásárát, a SaMoTer-t szervező Veronai Vásár hozta létre, együttműködésben a Prometeia-val (az olasz piac lehetőségeit és trendjeit analizáló vezető cég) és az UNACEA-val (Olasz Építőipari Berendezések Egyesülete).

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON