KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Mezőgazdasági gépek modern vezérlése

Magyarország legfőbb nemzeti vagyona a termőföld. A környezettudatos, energiatakarékos, okszerű gazdálkodás a mai kor egyik legfőbb követelménye. A precíziós növénytermesztés célja az input anyagokkal (gázolaj, műtrágya, növényvédőszer, vetőmag, munkaóra, termőhely) való takarékoskodás, a lehető legnagyobb hatékonyság mellett.

Az RTK (Real Time Kinematic) rendszer ismerete egyre jobban elterjed a hazai gazdálkodók körében, mivel alkalmazása bizonyíthatóan jótékony hatással van a gazdaságok mindennapi tevékenységeire, többek között a megismételhetőségre, az anyagköltség csökkentésére, a munka hatékonyságra, a munkaórák teljes és eredményes kihasználására.

A rendszer teljes körű használatához mindenképpen szükség van a navigációs rendszerek közül a párhuzamos nyomkövető rendszerre, és az automata kormányzást lehetővé tevő technológiára.

Az alkalmazás alapja, a műholdas helymeghatározás technológiája. Napjainkban négy ilyen rendszert különböztethetünk meg:

Rendszer

Pontosság

EGNOS

± 40 cm

StarFire 1

± 30 cm

StarFire 2

± 30 cm

RTK

+/- 2 cm

 

Az RTK rendszer annyiban különbözik az azt megelőző három technológiától, hogy míg azok csak és kizárólag a műholdak adataira támaszkodnak, addig a kinematikus rendszer a műholdak által meghatározott pontosság növelése érdekében igénybe vesz egy, a föld felszínén telepített bázisállomást. Ennek az elsődleges feladata a GPS-jelek sodródásának kezelése, és a jellemző kiemelkedő pontosság eléréséhez elengedhetetlen korrekciós adatok kiszámítása.

Amennyiben a bázis állomás fix helyre van telepítve, úgy akár évről-évre megismételhetővé válik bármilyen munkafolyamat, amelyet az RTK rendszer alkalmazásával végeztek el.

A munkagépek teljesítményét a navigációs rendszer jelentősen növelheti, mégpedig úgy, hogy az adott munkát végző gép kezelőjének a talajművelés során nem szükséges az általánosan használatos ráhagyásokkal dolgozni. A vetésnél elhagyható a nehezen kezelhető nyomjelző használata. A párhuzamos nyomkövetőnek és az automata kormányzási rendszernek köszönhetően, akár éjszaka is lehetőség nyílik a centiméteres pontosságú vetésre. A forgók teljes területének kihasználása, pontos bevetése, a rávetések, duplán vetések elkerülése jelentős költségmegtakarítást, sőt akár jövedelemtöbbletet eredményezhet.

A permetezés tekintetében szintén eredményeket produkálhat az RTK technológia alkalmazása. A munkagépre szerelt irányító berendezés lehetőséget nyújt akár a szórókeret egyes szakaszainak vagy főszelepének kikapcsolására, ha a tábla szélén, vagy ha már kezelt területen folyik a munkavégzés. Lehetőség nyílik ilyen módon a foltpermetezésre is. Előzetesen betáplált pontos táblaadatok alapján, szinte bármilyen körülmények között biztosítható a duplán permetezés elkerülése, és ezáltal jelentős költségmegtakarítás érhető el. Kultivátorozás esetén a munkagépre szerelt műholdvevő képes aktívan szabályozni a hidraulikus berendezéseket, így kis gyakorlattal teljesen elkerülhetőek a növénysérülésekAhogyan sok más területen, úgy a betakarításkor is jól hasznosíthatóak az RTK technológia által biztosított előnyök. Lehetőség nyílik a vágóasztal teljes szélességének a kihasználására. Az automata kormányzás mellett az adapterre szerelt sorérzékelő segítségével a soron tartás is garantálttá válik.

Akár talajszintezési munkálatok is elérhetővé válnak, ha a vízszintes koordináták mellé függőleges koordinátákat is tudunk csatolni (dokumentáció szükséges a területeink domborzati viszonyairól), és tudjuk, hogy hol áll meg a csapadék évről évre a tábláinkon. Egy RTK-val felszerelt ároknyitó eke segítségével akár évről-évre pontosan megismételhetően elvezethető a felszíni víz a gyűjtőcsatornákba.  Lehetőség nyílik a felszín alatti csepegtető berendezések RTK-val történő elhelyezésére, és így biztonságosan végezhetőek a továbbiakban a talajmunkák, mint például a cső fölé irányított vetés, vagy a palántázás.

Összességében elmondható, hogy a GPS-el támogatott mezőgazdasági munkálatok azon felül, hogy megkönnyítik a dolgozók munkáját, költséghatékonyabb és precízebb művelést tesznek lehetővé, mint a korábban alkalmazott módszerek.

Varga István

Konzulensek: dr. Balpataki Antal, Gyimesi András

BME - KJK Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékwww.logisztika.bme.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON