KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
A szolár cellák telepítésérôl, mérésérôl

Manapság mind inkább előtérbe kerül a szolár telepek üzembe helyezésekor alkalmazandó szabványok kérdése. Ezeket egyes kivitelezők betartják, mások nem.

Amit minden telepítőnek be kell tartania, az MSZ EN 62446 2009-es szabványban kerül felsorolásra. Röviden ez a dokumentum tartalmazza a minimum követelményeket, melyeket dokumentálni is kell ahhoz, hogy biztosítani lehessen a biztonságos és minőségi telepítést. A szabvány specifikus mérési területeket tartalmaz, hogy biztosíthatóak legyenek az alábbiak:

- az egyes panelek biztonságosan össze vannak kötve egymással

- az elektromos szigetelés jó

- a rendszer földelése kifogástalan

- nem sérültek kábelek a behelyezés során

Mialatt a magukra adó, minőségi munkát végző telepítők betartják a szabvány előírásait, addig egyes kivitelezők vagy elhanyagolják ezek elvégzését, vagy csak részben tesznek ezeknek eleget. Az világos, hogy ahol a méréseket nem végzik el a szabványnak megfelelően, ott nem lehet a hálózatba visszatáplálni és a rendszer nem köthető a hálózatra. Nemrég jelentették, hogy egy kenti háztűz a mérések elmulasztásának volt köszönhető. A tető égett le a szolár berendezés tetőre történő hibás felszerelésének köszönhetően. Ezt tükrözi az amerikai, francia és az ausztrál helyzet is. Ezekben az országokban fokozott gondot jelentenek a tűzesetek, illetve a PV szolárnak köszönhető elektromos problémák. Mindenki, aki a szolár rendszerek építésével foglalkozik, felelősséggel tartozik a rendszer helyes és kifogástalan üzembe helyezéséért! A megoldás abban áll, hogy a szabványban (MSZ EN 62446) rögzítik, melyek azok a mérések, amelyeket el kell, végezni egy szolár rendszer üzembe helyezésekor. Csak akkor lehet a fogyasztó biztos abban, hogy az általa használt rendszer telepítője az ismert legjobb gyakorlatot követve végezte el a munkát, ha ez megtörtént. Az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekkel és válaszokkal folytatjuk.

Időközönként kell-e végezni ellenőrzéseket és méréseket a rendszeren? Ha igen miért?

Igen szükséges, leginkább azért, mert különben elveszíthetjük a garanciát. A kiváló rendszertervezés és a kifogástalan telepítés ellenére az idő múlásával kialakulhatnak veszélyek, hatásfokcsökkenés, melyeket rendszeres odafigyeléssel, méréssel meg lehet előzni.

Mik azok a figyelmeztető jelek, amik jelzik, hogy a rendszer nem úgy teljesít, ahogy kellene?

Sok esetben egy egyszerű elektromos hiba, hiba a kábelezésben komoly hatásfok csökkenést okozhat. A rendszer hatásfokának vizsgálata, mérése mindig pontos képet ad annak teljesítményéről. Ezt is rendszeresen le kell méretni.

Milyen műszerek szükségesek a vizsgálatok elvégzéséhez?

Az abszolút minimum, amire szükség van az a folytonosság vizsgálat, feszültségmérés a kimeneten, rövidzárlati árammérés és a sugárzás vizsgálat. Más műszerek, mint pl. áram és feszültséggörbe rajzolók, hálózati teljesítmény analizátor és hőkamera nem kötelezőek. Használatuk azonban nagyon hasznos lehet.

Az üzembe helyezést végző döntésére van bízva, hogy különféle műszereket visz-e a helyszínre vagy kényelmi okokból egy olyan műszert használ, melyben mindezek a képességek megvannak. Így a mérést gyorsan, biztonságosan és kényelmesen tudja elvégezni.

Mik azok a fontos tulajdonságok, amiket egy szolár rendszer vizsgálatára szánt műszernek tudnia kell?

Ma nagy számban kaphatók műszerek a piacon, melyeket a SOLAR TEST címszó alatt árulnak. Meg kell győződni arról, hogy a készülék rendelkezik-e azokkal a képességekkel, melyeket az MSZ EN 72446 szabvány előír. Ezen kívül a telepítés természete olyan, hogy a munka során a munkát végző, magasfeszültségnek lehet kitéve. Az alkalmazandó műszernek biztonságosan és automatikusan kell megfelelnie az érintésvédelmi követelményeknek. Egyes új műszerek már egy házban tudják mindezeket a képességeket. Következésképpen gazdaságosabban és kényelmesebben biztosítják a műszerhasználatot.

Miért kell mérni sugárzást?

A cellák elektromos kimenetén mért jel nagysága nagyban függ attól, hogy a fénysugár milyen beesési szögben érkezik. A szolár panelek gyártói a celláik tulajdonságait szabványos tesztkörülmények között 1000 W/m2-re vonatkoztatva adják meg. Ezért felszereléskor meg kell mérni a sugárzást. Ha azt állapítjuk meg, hogy az érték nem egyezik azzal, amit a gyártó megadott, akkor a hiba a rendszer felszerelésében, illetve a nem szabványos tesztfeltételekben van (nem megfelelő tájolású a tető). A telepítéskor készült MSZ EN 62446 szerinti jegyzőkönyvnek tartalmazni kell a sugárzás, a kimeneti feszültség és a rövidzárási áram egyidejű mérését és annak eltárolását.

Hogyan lehet cella besugárzását mérni?

Kétféle sugárzásmérés felel meg a szabványban megfogalmazottaknak. Az egyik a piranométerekkel történő, melyek rendkívül precíz mérést tesznek lehetővé, ellenben drágák. Thermal szenzorokat használnak az üvegbúra alatt. A másik a PV referencia cellák használata. Ez a cellák egy kicsinyített verziója. Hasonló választ adnak a napenergiára, mint a cella. A hőmérséklet kompenzációnak köszönhetően a klíma nem befolyásolja a mérés pontosságát. Azok a hőmérők, fénymérők, melyek diódás szenzorokat alkalmaznak, nem alkalmasak sugárzásmérésre. Ezek nem azt a spektrális választ adják a napfényre, mint a fotovoltaikus szenzorok. Nincs bennük hőmérséklet kompenzáció, tehát nem alkalmasak fotovoltaikus rendszerekkel kapcsolatos mérésekre.

Várhatóak-e további törvényi rendelkezések a napfénycellákkal kapcsolatos üzembe helyezések mérésére?

Az MSZ EN 62446 szabvány újragondolás alatt áll. A napenergia-hasznosítási üzlet gyorsabban fejlődik, mint az ezzel kapcsolatos törvénykezés. Ennek eredményeképp folyamatos a fejlődés és a szabványok újragondolása.

További információ kollégánktól az alábbi e-mail címen:

info@globalfocus.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON