KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Vályog és papír: egy újabb lépés az egészésges otthonokért
Az új fejlesztések irányvonala nem mindig egyenes, elôfordul hogy az eredeti ötlet nyomán több érdekes termék is napvilágot lát. Az eredeti kérdés, hogy a vályog és agyag építôanyagok károsanyag –VOC, illékony szerves vegyületek - semlegesítô képességét hogyan tudná az építôipar a leghatékonyabban felhasználni, egy rendkívül érdekes, az eredeti elképzelésektôl teljesen eltérô végtermékhez vezetett. A végeredmény egy biológiailag aktív építôanyag, mely árfekvésben közelít a konvencionális társaihoz és életciklusa végén a földigiliszták számára is fejedelmi lakomát biztosít.
„A renomés Holzforschung Austria Intézettel közösen egy professzionális kísérletsorozatot folytattunk le, hogy a Tonputz vakolatok károsanyag semlegesítô képességét megvizsgáljuk. A „VOC“-k a lakóterekben nagy koncentrációban allergiás megbetegedésekhez és egyéb komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.“- osztotta meg velünk Harald Weihtrager nemzetközi épületbiológus szakember. A Holzforschung Austria Intézetnél ezidőtájt párhuzamosan futott egy másik érdekes kutatási projekt „Új utak a papírgyártás melléktermékeinek, hasznosítására“. Akkor fogalmazódott meg a gondolat az ásványi anyagok és a papírgyártás melléktermékének házasítására.
 
Vályogrostlap = környezetbarát építôlap vályogból és papírból.
 
A vályogvakolatok elôállításánál is használnak rostos anyagokat, többek között cellulózt is, az agyag zsugorodását csökkentendô. A legelsô kísérletek 80%-os cellulóztartalommal készültek egy saját gyártású mini gyártósoron. Az elsô mintatáblák megszáradása után jött a nagy meglepetés, egy meglehetôsen szilárd lap keletkezett. Ezeket a lapokat továbbítottuk a Holzforschung Austria Intézetnek alaposabb vizsgálatokra. A kutatáshoz sikerült megnyerni három nagy papírgyárat, hogy közös erôvel és a rendelkezésre álló tudásanyag bôvítésével folytassuk a munkát.
Párhuzamosan a Holzforschung Intézet a „VOC“ semlegesítô képességét is megvizsgálta az új EMOCELL névre keresztelt vályogrost lapoknak, mely szenzációs eredményeket mutatott. Az hogy a tûzteszten az új építôlap mindenféle komolyabb „elôkészítés“ nélkül is megfelelt, szintén nagy meglepetést okozott a szakembereknek is.
 
A piaci megjelenés 2013 második felére tervezett.
 
Ezek után a feladat a termék piaci megjelenésének megtervezése volt. Az ECO Innovation Projekten sikeresen pályáztunk és nyertük meg az uniós támogatást, mely komoly lépést jelentett a termék piacra jutását tekintve.
A terjesztési stratégia érdekessége, hogy a nagy távolságok leküzdése érdekében nem egy nagy központi gyárat terveztünk, hanem az egyes országokban önálló kisebb gyártósorok megépítését tervezzük. Ezáltal a logisztikai költségek is optimalizálhatóak és a végfelhasználók számára még kedvezőbb feltételekkel tudjuk biztosítani a terméket. Az első gyártóüzemet Felső-Ausztriában Tragweinban építjük fel, mely már 2013 második felében kezdi meg a kereskedelmi forgalomra szánt lapok gyártását. 2014- re egy újabb gyártóüzem fog megépülni Magyarországon.
PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON