KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
A munkaterület megközelítésének gyors és biztonságos módjai
A munkaterületeket úgy kell kialakítani, hogy azok biztonságosan megközelíthetőek legyenek. Különösen igaz ez azokra a munkaterületekre, amelyeket csak állványzatról lehet megközelíteni. Az előírások szerint az állványszintek közötti közlekedést létrákkal, vagy lépcsôkkel kell megoldani. Az alábbiakban a leggyakrabban használt megoldásokat mutatjuk be, valamint rávilágítunk arra a tényre, hogy a biztonságosan és gyorsan elérhető munkaterületeken adott időegység alatt hatékonyabb és magasabb minőségű munkát lehet végezni.
 
Átjárópallók beépített létrával
 
A legegyszerűbb, és leggyakrabban használt megoldás az átjárópallók beépítése, mellyel helytakarékosan, és egyszerűen lehet megoldani a feljutást. Ennél a megoldásnál a létra a járólaphoz van rögzítve, és azonnal üzembe helyezhetô. Amikor az átjárópallóról munkát szeretnének végezni, illetve éppen nem használják, a létra könnyedén a járólap aljára rögzíthetô, és a járólap nyílóajtaja becsukható. Ez a megoldás, a szerelésnél, valamint a tárolásnál és a szállításnál is nagyon fontos. Ha a létrát ismét használni kívánják,
akkor egy mozdulattal lehajtják, és ismét használatra kész. Az európai unióban érvényes EN 12811-1-es szabvány támaszt néhány követelményt az ilyen típusú feljárókhoz: például a nyílóajtónak minimum 45 cm szélesnek és 60 cm hosszúnak kell lennie, valamint nyitható/zárható ajtóval kell rendelkeznie, aminek a munkavégzés közben zárva kell lennie. Ez a feljutási megoldás megfelel az alapvető elvárásoknak, azonban a szerszámok és az anyag felszállítása nagyon nehézkes, valamint egy magasabb homlokzatra való felmászás igen fárasztó.
 
Alumínium lépcsőfeljárók
 
A klasszikus megoldás mellett gyakran használják a különböző állványhoz rögzített külső lépcsőfeljárókat is. Ezzel a variánssal az állványépítôk több előnyt is tudnak nyújtani a létrás átjárópallóval szemben: gyorsabb és kevésbé fárasztó közlekedés, az anyagok és szerszámok szállítása problémamentes és biztonságos a széles járófelületeknek és a korlátoknak köszönhetően. Ez a megoldás az első használat után meggyőzi a felhasználókat arról, hogy a magasabb költségek megtérülnek a hatékonyabb munkavégzés, és a kevesebb munkabaleset miatt. A fenti előnyöknek köszönhetôen az elmúlt néhány évben az európai unióban az állványozó trend a lépcsőfeljárók irányába indult el. Az EN 12811-1-es szabvány 5.8.1-es fejezetében a nagyobb, átfogóbb munkákhoz a lépcsőfeljárót ajánlja, mint feljutási eszköz. A lépcsőfeljárók nem a főállványba kerülnek beépítésre, hanem közvetlenül mellé a külső oldalra. A fentebb említett előnyökön kívül ez egy további nagyon jelentős előnyt is nyújt: a munkaállvány és a lépcsőfeljáró egymástól teljesen külön van választva, így a felfelé, illetve lefelé igyekvők nincsenek útban az adott szakaszon munkát végző dolgozóknak, és fordítva. Ez nagyban csökkenti a kockázati tényezőket, és az egymás kerülgetésével eltöltött időt, ami által csökkennek a költségek és a hatékonyság. Számítások szerint a feljutással és anyag-, illetve szerszámszállítással eltöltött idő akár 40%-át lehet megspórolni a lépcsőfeljáró használatával. A lépcsős feljáró egyszerűbb és kényelmesebb, hiszen egy kezünk mindig szabadon marad. A munkaterületre érkezô látogatók is gyorsan észreveszik az előnyöket, amikor nem kell munkaruhát felvenni az állványra való feljutáshoz. A védőfelszerelés használata természetesen itt is kötelező! Nem utolsósorban a lépcsőfeljáró nagy előnye még a biztonság, amely a széles lépcsőfelületeknek és a teljes korlátozottságnak köszönhető. Egy magas állványzat esetében a dolgozó nagyon elfárad amíg a létrás átjárópallókon keresztül eléri a szerkezet tetejét. Emiatt könnyebben történnek meg a lábsérüléses balesetek. A lépcsőfeljárók esetében ezek a problémák nagyságrendekkel kevesebbszer fordulnak elő. A még gyorsabb telepítés érdekében egyes gyártók kifejlesztettek egy új típusú belső oldali korlátot is, mely a korábbi korlátmegoldásokhoz képest 80%-al olcsóbb és 80%-al gyorsabban szerelhető be. Gyakori probléma a főállvány és a lépcsőfeljáró közötti rés áthidalása, de néhány új fejlesztésnek köszönhetően ez a probléma is megoldódott egy különleges távolságtartó bilincsnek köszönhetően, amelynek U-profiljába bármilyen 0,19 cm széles járólap elhelyezhető. Tehát nincs már szükség a különböző áttakarások beépítésére, immár minden előre gyártott elemekből készül.
 
Önálló lépcsőtornyok az építkezéseken
 
A lépcsőfeljárókat elsősorban azért fejlesztették ki, hogy önállóan, állványzat nélkül tudjanak gyors és biztonságos feljutást biztosítani bármilyen helyzetben. A modul rendszernek köszönhetően a legegyszerűbb variáció mindössze 4 lábbal támaszkodik a talajra, 1,4m-es szélességgel és 2,57, vagy 3,07 m-es hosszúsággal. A lépcsőelemek futhatnak egy irányban egymás felett nagyobb pihenőkkel, vagy cikk-cakkban kisebb pihenőkkel. Mint ahogy ez lenni szokott ez esetben is a kényelmesebb variáció a költségesebb. A 4 lábas lépcsőtorony kiválóan alkalmas az egymás alatti/feletti munkaszintek, vagy akár munkagödrök, illetve tetők gyors és biztonságos megközelítésére. Ha az építkezés bizonyos területein nagy a dolgozói forgalom, és még a munkahelyi vezetőknek és a látogatóknak is kell „sávszélességet” biztosítani, akkor van szükség a 12, vagy több lábas lépcsőtornyokra. Ezek a tornyok szinte bármilyen igényt ki tudnak elégíteni, mivel az 1,09m-es lépcsőszélességtől akár a 2,07m-es lépcsőszélességig. A 12 lábas kivitelhez a modul állványrendszer elemein kívül összesen egy kiegészítést, a lépcsőelemet kell megvásárolnunk, minden egyéb alkatrész a lépcsőfokoktól a korlátokon át az állványrendszer része. Ezen lépcsőtornyok teherbírásaköszönhetően a lépcsőelemnek - 2,0 kN/m2. Ezen tornyok vitathatatlan előnyehogy a fel, illetve lejárás egyidejűleg történhet, így a nagy forgalom többé nem akadály. A lépcsőtornyok természetesen meglévő állványzathoz is csatlakoztathatóak, így feljáróként is funkcionálhatnak. A nagyobb méretű anyag és szerszámszállítás nem jelent akadályt. A legnagyobb lépcsőtornyok, biztonsági korláttal ellátva, immár rendezvényeken is megtalálhatóak, és egyre kedveltebbek az egyszerű építhetőség, a biztonság és az akár 5,0 kN/m2-es terhelhetőség miatt.
 
Konklúzió
 
A gyors, biztonságos és az építkezés követelményeinek is megfelelő megoldás kiválasztása fontos feltétele egy építési projekt sikeres zárásának. Az a kivitelező, aki a piacon rendelkezésre álló megoldások közül ki tudja választani a gazdaságossági, és a biztonsági tényezők alapján a projekt számára legjobb megoldást, máris jelentős előnnyel indul. Ebben a választásban sokat segíthetnek azok az állványozó cégek, akik rendelkeznek a fentebb ismertetett rendszerekkel, és ismerik a különböző felhasználási módokat.
 
www.layher.hu
PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON