KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Rezsicsökkentés másként

Az elmúlt hetekben állandó témává vált a háztartások, gazdálkodó szervezetek és az állami, valamint önkormányzati középületeink csökkenő energiaszámlája. Ideje volt a villamosenergia-csökkentésnek, mert nem csupán a hazai életszínvonalhoz, hanem az EU átlagához képest is rendkívül magas volt a villamosenergia ára Magyarországon.

Vizsgáljuk meg az energia-felhasználásunkat a világban a körülöttünk lévő kifogyhatatlan megújuló energiák fényében (lásd az ábrát). A kép rosszabb mint gondolnánk, de legalább nem reménytelen. Miről van szó a jelenlegi energia felhasználási struktúránk kapcsán. Véleményem szerint csupán arról, hogy a történelmi és technikai fejlődésünk alapvetően gátat jelent a változtatáshoz képest. Mihelyt a szállításra, a közlekedésre és az urbanizált környezetünket biztosító épületeink eszközeink fűtésére működtetésre nem fosszilis energiát használunk, abban a pillanatban nem kell széndioxid kvótákat, és elvárt emisszió szinteket meghatározni világszerte.

Dicséretes minden olyan törekvés, amely Magyarország fosszilis energia-felhasználását csökkenti, illetve növeli gazdaságunk versenyképességét. A villamosenergia árának csökkentése jókor jött, ugyanakkor ezáltal nem csökken a felhasznált energia mennyisége. A tényleges versenyképességünk jelentős növelését, a villamosenergia költségeinknek a valós csökkentését a felhasználás csökkentésével tudjuk igazán elérni. Ez a mennyiségi csökkentés idézhet elő minőségi változást a károsanyag-kibocsájtásban és a tudatos energiagazdálkodásban, amelyről ma még csak a szűk szakmai réteg beszél.

Gondoljuk végig, hogy milyen hatalmas gazdasági erő – munkahely teremtés, gazdasági növekedés – rejlik abban, ha a lakosságnak, valamint az állami-, és önkormányzati épületeink által elhasznált villamosenergia mennyiségének 10%-os csökkentését tűznénk ki célul. Természetesen nem gondolom, hogy külföldi, illetve távol-keleti silány anyagok importjának felhasználásával, hanem a hazai gazdasági potenciálunk kiaknázásával oldanánk meg a fel feladatot.

Nem kívánok túlságosan elmerülni a villamosenergia-csökkentés gazdasági következményeiben, annál is inkább mert minden, az épületek energia-felhasználásával foglalkozó szakember ismeri azt a tényt, miszerint egy adott épület éves energia költségének 68-75%-át a fűtési, 20-24%-át a villamosenergia és csak 5-8%-át a HMV (használati meleg víz) felhasználás adja. Fentiekből látható, hogy nem a villamosenergia költség-csökkentéssel kell kezdeni.

Magyarországon egyre több önkormányzat választja az rezsicsökkentés általam felvázolt formáját, vagyis, hogy a felhasznált mennyiséget csökkenti, és teszi ezt a kifogyhatatlan megújuló energiatermelő berendezések segítségével.

Levelek Nagyközség Önkormányzata 2011-ben a KEOP-4.2.0/A/11 pályázati kiírásnak megfelelően nyújtott be pályázatot és nyert 85%-os intenzitással 49.657.000 Ft támogatást. Az önkormányzat vezetése előzetes, feltételes közbeszerzési eljárással választotta ki a vállalkozót. A közbeszerzési kiírásban megfogalmazott határidőnek, minőségi elvárásoknak és a legkedvezőbb árnak a Mészáros Udvar-Ház Kft. felelt meg. A pályázati cél megvalósítása során az önkormányzat három középületén helyeztek el hálózatra kapcsolt, háztartási méretű napelemes rendszert, amely 167 darab 235 Wp teljesítményű polikristályos napelemes panelból, 9 darab SMA inverterből és 1-1 web-boxból épült fel. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek az adott épületek villamosenergia-fogyasztását – várhatóan 50 éven keresztül – 11-14%-kal csökkentik. A rendszer 39,2 kW névleges teljesítményű és évente 45.150 kW/h áramot termel, amely 50 tonna széndioxid-kibocsájtástól mentesíti élő környezetünket.

Mészáros György
A Föld megújuló energiái - a Föld energiaigénye
+36 (1) 227-5385
info@udvar-haz.hu
www.udvar-haz.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON