KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Kommunális épületek: hol vész el az energia?

A legtöbb energiaveszteség a hőmérsékletből adódik. Az épületből kiszökő fűtött levegő a legkézenfekvőbb példa. A beltéri levegő kondicionálásához energiára volt szükség, ami a szivárgás következtében így elvész. Ezen kívül számos rendszer és készülék vesztesége formájában jelentkezik.

A szokványos digitális videokameráktól eltérően, melyek a tárgyakról visszaverődő fény képét rögzítik, a hőkamerák által felvett képek infravörös energia-hőképet hoznak létre. A hőképen megjelenő eltérő hőmérsékleti értékekhez a műszer különböző színeket rendel hozzá. A szerkezet javítását célzó beruházás mértékétől függően akár 15 %-os energia-megtakarítás is elérhető.

Az alábbi területek vizsgálatát javasolt:

Épületburkolat

A burkolatvizsgálat szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vizsgált hőmérséklet különbségek nagyon kicsik, egy-két 0C-osak. Ezért a legkedvezőbb vizsgálati időszak a fűtési, vagy hűtési szezonban az, amikor a belső és külső hőmérséklet közötti különbség legalább 10 0C. Tekintettel kell lenni bizonyos hőterhelési hatásokra is, melyek elfedhetik a problémákat, vagy torzíthatják a mérési eredményeket. Így például ne vizsgáljunk olyan falat, amely éppen napsütésnek van kitéve. Tető vizsgálatakor győződjünk meg arról, hogy a felület száraz és jégmentes. A vizsgálat szempontjából a legkedvezőbb napszak egy felhőtlen, szélmentes este napnyugta után, vagy reggel pirkadat előtt, amikor a hőmérséklet átmenetek kialakulóban vannak.

Mit vizsgáljunk?

- Tetőket. A nedves tető hőszigetelés veszít a szigetelés hatékonyságából.

- Szabályozott és szabályozatlan légtereket elválasztó, illetve külső falakat.

- Szerkezetsíkok csatlakozásait.

- Átvezetéseket. Kémények, csövek körüli szigetelési hiányok is veszteségforrások.

- Ajtó- és ablaktokokat. A nem megfelelő illesztéseken keresztül is lehet szivárgás. A tetőhibák megszüntetése ugyanakkor általában gyorsabban megtérül, mint az ajtók és ablakok tokszigetelésének javítása.

Tapasztalatok szerint az épület burkolat átvizsgálása és javítása az energiaszámla legalább 15%-os csökkenését eredményezi.

Klímarendszerek

A fűtést, szellőztetést és légkondicionálást biztosító rendszerek általában a létesítmény legnagyobb energiafogyasztói közé tartoznak.

Mit vizsgáljunk?

- Légcsatornákat és friss levegő keverőket. Az infravörös mérési módszerrel pontos hőtérképet kapunk a vezetékek veszteséget okozó helyeiről és optimalizálhatjuk a hűtést, vagy fűtést.

- Ventilátorokat és légbefúvókat. A kiegyensúlyozatlanság a csapágyak túlmelegedését eredményezi. A hőtérképezéssel kimutathatók a tengelyek együttfutási hibái is.

- Villamos kötéseket. Meglazult, vagy korrodált csatlakozások túlmelegedhetnek a megnőtt átmeneti ellenállás miatt.

Kimutatták, hogy állandóan üzemelő légtechnikai berendezések esetén a levegőszivárgásból adódó energiaveszteség 33 %-ot is elérhet. A betáplált levegő hőmérsékletcsökkenése a csatorna veszteségek miatt 6 0C, vagy nagyobb is lehet. Légcsatorna szigeteléssel az értékek jelentősen javíthatók.

Motorok és generátorok

A villamosmotorok a létesítmények legnagyobb fogyasztói közé tartoznak. Túlmelegedő, vagy rendellenesen működő motorok és generátorok hatásfok-csökkenést, azaz többletfogyasztást eredményeznek.

Mit ellenőrizzünk?

- Légáramot. Léghűtésű motoroknál az elégtelen légáram következtében a teljes motorház túlmelegszik.

- Villamos-kiegyensúlyozatlanságot. Jellemző ok: nagy átmeneti ellenállás a kapcsoló berendezés egyik, vagy több fázisában. A hiba infravörös vizsgálattal felderíthető, majd multiméterrel, lakatfogóval, vagy hálózatminőség-ellenőrző műszerrel számszerűsíthető.

- Csapágyakat.

- Villamos-szigetelést.

- Villamos-csatlakozások hibáit. Klímaberendezésekben meglazult, vagy korrodált kötések átmeneti ellenállás növekedést okozhatnak.

Gőzfűtő berendezések

Mit vizsgáljunk?

- Kondenzedényeket. Ellenőrizzük a kondenzátum és gáz csapdákat termográfiás és ultrahangos mérési módszerrel. A két módszer kiegészíti egymást, így lefedhető a teljes kondenzedény választék.

- Tekercselt hőközlő csöveket.

- Gőzvezetékeket és szelepeket.

- Kondenzátorokat. Keressük meg a légszivárgás helyeit, melyek vákuumvesztést, így hatásfok csökkenést eredményeznek.

Kazánok

Mit vizsgáljunk?

- Tűzálló falazatot. A falazat állapotát üzem közben tudjuk vizsgálni hőtérképezés módszerével.

- Levegőbeszivárgást.

- Burkolatszigetelést.

- Ventilátor motorokat.

- Szivattyúkat.

- Szelepeket.

Kazánoknál a kémény- és sugárzó / konvekciós hőveszteségek 10-20 %-os tüzelőanyag költséget tesznek ki. Hőszigeteléssel és kazán-korszerűsítéssel ennek jelentős részét megtakaríthatjuk.

Villamoselosztó-rendszer

Az alkatrészek öregedésével növekszik az egyes helyek átmeneti ellenállása, ami növekvő veszteséget eredményez.

Mit ellenőrizzünk?

- Elosztószekrényeket. Keressük meg áramkörök asszimetrikus terheléseit és megszakítók, csatlakozások, biztosító foglalatok, sínek meglazult, vagy korrodált érintkezéseit.

- Transzformátorokat. Ellenőrizzük a nagy- és kisfeszültségű átvezetők csatlakozásait, hűtőcsöveket és ventillátorokat. Keressük meg a túlmelegedett kontaktusokat, viszonylag hideg hűtőcsöveket és túl meleg vagy hideg szivattyú burkolatokat.

- Világításvezérlő áramköröket. Ellenőrizzük a huzalozás sodrott vezeték összekötéseit, a csatlakozásokat a biztosítóknál, kapcsolóknál és felerősítéseknél.

Míg egy teljes világítási rekonstrukció rendkívüli megtérülést eredményez, addig a világítási berendezések (időkapcsolók, fényérzékelők, jelenlét érzékelők stb.) karbantartása villamosenergia-megtakarításhoz járul hozzá.

A hőképalkotók, más néven hőkamerák rendszeres karbantartási tevékenységbe iktatása jelentősen javítja a hatékonyságot és segíti a géphibák megelőzését.

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON