KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Segíts magadon, a Habitat is megsegít

A civil szervezet építőanyagokat juttat el rászorulóknak, valamint önkéntesek és helyiek közös munkáját koordinálja

Egyedülálló kezdeményezésről számolt be lapunknak Rihay Zsuzsa, a Habitat for Humanity magyarországi szervezetének munkatársa.  A lakhatási problémák javítását célul kitűző társaságszámos kezdeményezése és programja mellettelindította a HabitatPont elnevezésű projektjét, mely a mélyszegénységben élők lakhatási körülményeit hivatott javítani olcsó építőanyag biztosításával és egy különleges gondolattal, a szomszédnál végzendő munka ösztönzésével, támogatásával.

A HabitatPont az ökumenikus keresztény civil szervezet legújabb projektje, és noha közel sem az egyetlen módja annak, hogy a szegényebb rétegeket támogassa, mindenképpen a kiemelkedő kezdeményezéseik egyike.  A program részeként a Habitat munkatársaiegyelőre Vácott és környékénmélyszegénységben élő közösségeket látnak el építőanyagokkal illetve szerszámokkal, melyek révén a közösségek tagjai javíthatnak lakhatási körülményeiken. Minthogy a matéria nem minden esetben, illetve az esetek többségében nem elegendő, az általuk mozgósított önkéntesek mellett elsősorban helyi férfiakat ösztönöznek arra, hogy meglévő kapacitásuk, tenni akarásuk, képességeik mozgósításával segítsenek önmagukon és társaikon. Vagy éppen azzal, hogy átsétálnak a szomszédba és elvégzik az adott munkát. Az erkölcsi dicsőség mellett anyagi motiváció is rejlik a segítségnyújtásban, hiszen minél több munkaórát tölt el embertársa háza körül valaki, annál nagyobb kedvezményben részesülhet az építőanyag megvásárlásakor. Ennek mértéke 70%-os is lehet akár. A munkálatokhoz szükséges építőanyagokhoz a szervezet egyelőre kereskedelmi alapon jut hozzá, tehát megvásárolja, de keresi azt a raktárhelyiséget a Vác-Veresegyház-Gödöllő környéken, amely bázisául szolgálhatna egy adomány gyűjtőhelynek, egy úgynevezett építőanyag-banknakMerthogy segítőkészségből nincs hiány Magyarországon: Rihay Zsuzsa projektvezető arcára mosolyt csal az a pillanat, amikor kimondhatja: rengeteg önkéntes jelentkezik, hogy velük dolgozhasson, akik kiegészülve a külföldről érkező csapatokkal (nem hiába, a „Global Village”, azaz a „Világfalu” korszakát éljük), hatékony támogatást tudnak nyújtani a családoknak

Ahogyan a fenti sorok is jelzik, a Habitat munkatársai eleve olyan közösségek életkörülményeit próbálják javítani, ahol már kialakult, vagy legalábbis kialakulóban van egyfajta civil kezdeményezés, tenni akarás, vagy konkrétan civil szervezetek dolgoznak együtt a helyiekkel. Ahol vannak olyan férfiak és nők, akik szeretnének tenni életkörülményeik változtatásáért. Így történt ez Bag községben is, ahol a helyi BAGázs Közhasznú Egyesület közreműködésével és aktív közösségfejlesztő munkájának köszönhetően indult el a HabitatPont első projektje.  A Habitat építésvezető szakembere a BAGázs helyi kollégája segítségével felmérte az igényeket, koordinálta a munkafolyamatokat, megszervezte a szerszám- és építőanyag-ellátást. A közösség eredményes munkát végzett, a kisebb-nagyobb felújítások révén megszépültek, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá váltak a házak. Az olcsón kapott építőanyagok kereskedelmét kiküszöbölendő, a szervezet figyel arra, hogy mindaddig ne közvetítsen ki abból újabb szállítmányt, amíg az előző adag beépítésre nem került. A szűkös erőforrások okán egyelőre behatárolt a szervezet munkavégzése, ám tervben van, hogy amolyan területi képviselet jelleggel országosan is megszervezzék jelenlétüket.

Hőszigetelési projekt

A mélyszegénységnél valamivel jobb helyzetben élő családok is részt vehetnek a Habitat programjaiban. Ezek egyike az idei hőszigetelési program volt Vácott. Kilenc külföldi és 15 hazai önkéntescsoport segített 3 családnak födém- és homlokzatszigetelésben, és itt megint a segítség szón van a hangsúly, hiszen a családok minden esetben részt vettek a munkálatok elvégzésében. Rihay Zsuzsa szerint korábban volt már példa olyasmire, hogy kénytelenek voltak kizárni egy pályázaton nyertes házat, mivel a család elmulasztotta a feltételként szabott aktív részvételt. A Habitat projektvezetője gyorsan hozzáteszi: nem ez a jellemző, a családok együttműködőek, amit kvázi garantál az előzetes felmérés, melynek során a Habitat munkatársai felmérik az adott környezetet és megismertetik a feltételeket azt érintettekkel. A személyre szabott, kis törlesztőrészletek révén a tulajdonosok képesek megfizetni a szigetelés költségét, miközben otthonuk energiatakarékosabbá és melegebbé válik. A programot jövőre folytatják.

A lakhatási problémák javításáért dolgozó nemzetközi Habitat for Humanity szervezetnoha 1976-ban alapították – 1984 óta igazán ismert világszerte: abban az évben csatlakozott a kezdeményezéshez az Egyesült Államok korábbi elnöke, Jimmy Carter és felesége, Rosalynn. A házaspár nem csupán a program „arcaként”, vagy „kampányfigurájaként”, hanem nem ritkán tevékeny részeseként is szerepet vállal a felújítások, újjáépítések során. A magyarországi tagszervezet, a Habitat for Humanity Magyarország 1996 óta 149 új otthont épített rászoruló családoknak, 635 felújítást végzett magánszemélyeknek és intézményeknek, 1529 családnak tartott energiahatékonysági és háztartásgazdálkodási képzést, illetve nyújtott műszaki tanácsadást.

Oázis játék

Az önkéntesség, a helyi humán és eszközbéli erőforrások, a vágyak, álmok és reális lehetőségek feltárása, a közösségi munka, majd annak megünnepléseezekhez kapcsolódóan nemrégiben Montenegróban gyűjtött tapasztalatokat a Habitat és osztotta meg azokat egy blogbejegyzésben. Ebből idézünk:

„Az Oázis játék pár brazil építészhallgatónak a sao-paoloi  favelákban végzett munkája során született meg, és azóta a brazíliai  intézet gondozza és terjeszti a módszert, mely egy közösség kollektív álmát valósítja meg, nagyon rövid beavatkozási idő alatt.

2013. október 1. és 11. között Montenegro fővárosának, a 156.000 lakosú Podgoricának (korábban: TitogradStara Varos negyedében szervezett a helyi  ZID-ADP civil szervezet egy Oázis Játékot, európai civil szervezetek munkatársai, az  Európai Önkéntes Szolgálatés helyi önkéntesek és lakosok közreműködésével.

Az alapötlet az, hogy a közösségfejlesztéshez játékos formában állnak hozzá. A legkülönbözőbb hátterű embereket invitálják meg a játékba, az utcagyerekektől kezdve az önkormányzati hivatalnokon át a helyi üzletemberekig. Ez a befogadó hozzáállás sok embert bátorít részvételre, amely során mindenkit  arra buzdítanak, hogy mutassák meg egyéni és értékes tehetségüket. Az emberek így vesznek részt a játékban, a szenvedélyük, a képességeik, vagy bármilyen más, bőségesen rendelkezésre álló erőforrásuk felajánlásával és megosztásával. A pénzforgalmat lehetőség szerint elkerüli a Játék, a közösség különleges képességeit és tehetségeit sokkal értékesebbnek tekintik.”

Bővebb információ a montenegrói tapasztalatokról és a Habitat munkájáról:

"http://www.habitat.hu" 

"http://habitat.blog.hu"

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON