KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Táguló horizont

Beindul a BUV gyártás Tanzániában

Magazinunk 212 októberében számolt be először az IAT (Megfizethető Közlekedési Járművek Gyártása) tevékenységéről. Akkoriban, a szervezet - melynek célja a mélyszegénységben élők életének segítése - alapítója, Will Austin magyarázta el olvasóinknak a munkájuk mögött álló filozófiát és azt, hogy miként segítenek ezeknek a közösségeknek.

A csoport most új mérföldkőhöz érkezett: megkezdi a BUV (olcsó, megbízható járművek vidéki területekre) szerelvények tanzániai gyártását, melyeket mindeddig az Egyesült Államokból exportáltak Afrikába, ahol a gyártáshoz sem a kapacítás sem a technológia nem állt rendelkezésre. Mr. Austin elmondása szerint a sok éves kemény munka és erőfeszítés után, valamint egy üzleti partnerük segítségével, aki jól ismeri a tanzániai szabályzatokat, Arusha városában végre megépült a gyár, amely 2014 márciusától kezdi majd a gyártást. Itt szerelik és hegesztik majd a vázakat, azonban a tengelyeket és motorokat továbbra is importálják majd. A folyamatot egy mérnök felügyeli, aki a projekt indulásánál is a csapat része volt már, és tanzániai utazásai során mindig megosztotta ez irányú tudását. Már Kongó, Libéria, Kenya és Nigéria közösségei is érdeklődve tanulmányozzák ezen speciális járművek gyártásához szükséges feltételeket. A BUV szerelvény tulajdonképpen egy teherautó és egy traktor kreatív kombinációja, amely leginkább vízi szállításhoz, építőanyag transzporthoz, betegszállításra, valamint könnyebb feladatokhoz való traktorként használható. Egy érdekes felhasználási terület sorolható még ide, nevezetesen a természetvédelmi területeken belüli kisebb feladatok ellátása. A jármű képes egy keskeny barázdát szántani, melyet egy applikátor segítségével először komposzt anyaggal tölt fel, majd egy mechanikus magszóróval végigmegy ugyanazon a csíkon. Ezt a technikát Libériában használták frekventáltan, ahová nem mellesleg a legtöbb BUV járművet importálták 2013-ban. Will Austin és kollégái adományokat gyűjtenek a CSR programjaik keretein belül, mely a projekt életbentartásához eszenciális fontossággal bír. Mr. Austin elmondása szerint, a Michellin, Eaton, Nissan, Yanmar és a Mobil azok a vállalatok, akik támogatják a gyárak elindítását a programon keresztül. A szervezet további támogatókat keres a következő 100 egység felhúzására, melyet az év végéig tervezett be. Csapatunk Will Austin és szervezete munkája előtt tiszteleg, és azt saját eszközeivel teljes mértékben támogatja.

Inspiráló történet

Nemrégiben egy helyi templom gyülekezete is becsatlakozott a projektbe: adományokat gyűjtöttek egy BUV jármű megvásárláshoz, majd segítettek annak megépítésben, szállításában és 10 embert küldtek Ugandába a jármű fogadására. Elkötelezettségük és erőfeszítésük inspiráló lehet mindannyiunk számára.

Facebook kampány

A ByteCafe informatikai szolgáltató minden Facebook like és Twitter követő után 1 dollárt gyűjt. Mindössze annyi a teendőnk, hogy a www.facebook.com/bytecafe, vagy a www.twitter.com/bytecafe weboldalra ellátogassunk. Minden látogatás egy dollárt ér, melyet azonnal a templom számlájára utalnak majd a tanzániai projekt támogatására.

Smulovics Tamás

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON