KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Energiahatékony ABB-megoldások a Green House-ban

Az ABB, a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata energiahatékonysági szempontok által vezérelve 2012 elején költözött hazánk legzöldebb irodaházába, a Skanska által fejlesztett Green House-ba. A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer legmagasabb, Platina szintű kvalifikációját.

A LEED minősítés értékeli a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat produkált.

Az épület kivitelezése során 33 000 tonna vasbetont és 800 tonna acélszerkezetet építettek be. A homlokzat 800 db nagytáblás elemből, 2000 m² függönyfal szerkezetből épült, 4200 m² üveg, és 5600 m² kerámiaburkolat felhasználásával. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges, középfeszültségű berendezések, transzformátorok és alelosztók alkotta rendszert. Az ABB i-bus® KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és összehangolja az épület energiaigényes funkcióit. A KNX-rendszer biztosítja az energiahatékony működés feltételeit, amelyek magukba foglalják a világítási és árnyékolástechnikai vezérlésekből adódó megtakarításokat, fűtési/hűtési rendszer szabályozását/ablaknyitás függő engedélyezése-tiltását, állandó megvilágításra szabályozást, jelenlétfüggő világításkapcsolást és fűtés- és hűtésszabályozást, valamint a világítási rendszerrel közösen vezérelt árnyékolástechnikát.

A hagyományos rendszerekhez képest a telepített KNX-rendszer az épületvilágítási energia-fogyasztását 32-35%-kal csökkenti. Emellett a fűtési/hűtési rendszerek üzeméből adódó energiafogyasztás 38-43%-kal csökkenthető. A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén az érvényes rendeletekhez képest akár 71%-os megtakarítás érhető el, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A vízfelhasználási megtakarítások víztakarékos szerelvényekkel, szürkevíz használatával, és megfelelő növények telepítésével elérik az 50%-ot.

Miben tér el a Green House a hagyományos irodaépületektől?

Az épület tetejének 50%-a biodiverz kerttel ellátott zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulásának esélyét, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást.

Az épület a fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít. A résfalban elhelyezett műanyag csövek: geotermikus hűtési energia termelésre szolgálnak. Szivattyúval keringetve a légtechnikai berendezés hűtési energiájának egy részét fedezik.

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energia-megtakarítás érhető el. A hűtőgerendás hűtés növeli a belső hőkomfortot, emellett csökkenti az energiafogyasztást és az üzemeltetés költségét.

Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlét-érzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlét-érzékelők vezérlik.

Víztakarékos csaptelepek (aerátorok) kerültek az összes vizesblokkba, emellett a WC-k öblítése és a locsolás szürke vízből történik. A házban használt melegvíz jelentős részét a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják.

forrás: www.abb.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON