A jó alapanyag nagyon fontos – ház- és fogépítésben egyaránt

Ahhoz, hogy egy épület tartósan stabil, megbízható szerkezettel rendelkezzen sok összetevőnek kell szépen összedolgozni. Először is kell egy jó terv, amely biztosítja, hogy minden gerenda és teherviselő elem pontosan azon a helyen lesz, ahol azt az épület statikai egyensúlya megköveteli. Aztán persze kell egy jó csapat, akik ezt a tervet megfelelő módon tudják kivitelezni, megkérdőjelezhetetlen szakértelemmel és sokéves tapasztalattal tudnak hozzákezdeni a munkához. És végül, de nem utolsó sorban rendkívüli fontossággal bír a megfelelő minőségű alapanyag, hiszen anélkül nem lehet igazán jó végeredményt kapni. Ha ezek a feltételek együttesen adottak, akkor borítékolható a megbízható építmény és elégedett megrendelő.

Valahogy így néz ki egy ideális fogászati kezelés is. Először is egyeztetni kell az orvossal a szükséges teendőkről és beavatkozásokról. Ő készít erről egy tervet, hogy mi az, amit a sokéves szakértelmével és tapasztalatával mindenképpen tanácsol, mi pedig eldönthetjük, hogy ebből mi az, amibe mi is bele megyünk. Aztán a tervet követően már remélhetjük, illetve feltételezhetjük, hogy a kivitelezésben is hasonlóan gyakorlott szakember kezeire bíztuk magunkat. A végeredménybe pedig természetesen hatalmas részt tesz bele az is, hogy milyen alapanyagokkal és szerszámokkal dolgoznak ezeken az érzékeny területeken. Itt érkezünk meg most egy olyan vészes témához, ahol különösen nem mindegy az előbb felsorolt tényezők mikéntje és kiléte: a fogászati implantátumok.

De miről is van szó valójában? Gyakorlatilag arról, hogyha valamilyen sajnálatos módon elveszítjük a fogunkat, akár egy balesetben, akár a nem megfelelő szájhigiénia következményeképpen, lehetőségünk van arra, hogy pótoljuk és újra hollywood-i mosolyunk legyen. Erre két módunk van: egyrészt kérhetünk valamilyen ideiglenes megoldást, ami akár egy kivehető korona is lehet, de választhatunk olyan opciót is, ami fixen a szánkba marad: ezek a fogászati implantátumok.

Fogászati implantátumok esetében arról van szó, hogy a fogínybe apró csavart / csavarokat műtenek be, amelyek dupla, vagyis külső és belső csavarmenettel rendelkeznek. Erre azért van szükség, mert a külső csavarmenettel csatlakozik a csavar a csontba, a belső menetbe pedig a fog újraépítése szempontjából elengedhetetlen dolgokat lehet becsavarni – úgy nevezett felépítményeket.

Ezek az eszközök általában kétféle alapanyagból készülnek: titán-ötvözetekből vagy cirkóniumból. Mindkettő esetében garantált, hogy az emberi szervezet nem löki ki őket, vagyis nem váltanak ki allergiás reakciót, hiszen orvosi fémek. A felületkezelésüknek köszönhetően pedig az is elmondható róluk, hogy serkentik a környezetükben a csontosodást, csontnövekedést. Azonban ezek után jogosan ötlik fel a kérdés: hogy mégis melyik a legjobb fog implantátum? Nos, a válasz nem lesz nagy meglepetés, hiszen úgy kezdődik, hogy az attól függ…

Mivel mindenki szájürege más és más, más a csontok elhelyezkedése, más a higiénia, más állapotban van az íny, ezért látatlan itt sem lehet orvosolni. Nagyon fontos a személyes egyeztetés, felmérés és tanácsadás, a választottunk orvosunk segítségével pedig könnyedén ki lehet választani a számunkra leginkább ideális megoldást, mind az implantátum, mind pedig a pénztárcánk szempontjából. De ha már pénztárca…

Miért is van eltérés implantátum és implantátum között, ami az árat illeti? Gyakorlatilag bármilyen területet fel lehet hozni hasonlatként, amiben megtalálható a kommersz és olcsóbb kategóriájú termék és a drágább, nagyobb múlttal rendelkező gyártó terméke. Mindkettő be fogja tölteni a funkcióját, el fogja látni a feladatát, különben nem kerülhetne a piacra. Mégis, az élményben, amit nyújthat különbség lesz, mint például egy légkondis autó és egy manuális légkondis autó – tehát letekerhető ablakú autó. Az implantátumok esetében is pontosan ez a helyzet. Vannak régi gyártók, akik már komoly eredményeket és tapasztalatot maguk mögött tudhatnak, ők természetesen jobban meg fogják kérni a termékek árát, illetve vannak újabb szereplők a piacon, akik ugyanolyan szakértelemmel rendelkeznek, de kevesebb tapasztalattal, éppen ezért kevésbé tudják borsos áron adni a cikkeiket. Bárhogy is választunk, rosszul nem járhatunk, hiszen orvostechnikai eszközök révén nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelni a gyártóknak, de a fogorvosunk biztosan tud adni útmutatást ezzel kapcsolatban is.

Most, hogy már tudjuk, hogy gyakorlatilag egy legjobb fog implantátum nem létezik, mert mindenki egyedi és egyéni eset és ezért mindenkinek más és más a legjobb, már csak azt érdemes megtárgyalni, hogy egyáltalán ki kaphat ilyen fogpótlást és vannak-e kizáró esetek.

Alapvetően mindenki kaphat fog implantátumot, aki valamilyen módon elvesztette a fogát, akár egy szerencsétlen baleset eredményeképpen, vagy akár a nem megfelelő fogápolás és szájhigiénia következtében. Azonban léteznek kivételek, amilyen esetekben nem alkalmazható ez az eljárás, vagy csak nagyfokú körültekintés mellett. Ilyenek például a gyerekek, hiszen egy növekvő szervezetbe még nem helyezhető be egy ilyen fix eszköz, az állkapocs rengeteg formálódik gyerekkorban, ahogy nő. Ezen kívül az erős dohányzás, az ezzel erősen összekapcsolódó rossz szájhigiénia, a cukorbetegség, vagy épp a csontritkulás is erősen befolyásolja, megkérdőjelezi az eljárás alkalmazásának hosszútávú sikerességét. A kismamák esetében is különös körültekintéssel kell eljárni, nem feltétlen a várandósság a legjobb időszak az implantátumok beültetésének megkezdésére. Azonban az időskor, vagy a véralvadási problémák egyáltalán nem számítanak kizáró tényezőknek, éppen ezért mindenképpen ajánlott a konzultáció a szakorvosokkal a lehetőségek megvitatásáról.

Összességében tehát ami egyértelműen levonható következtetésként az az, hogy mindig egyeztessünk a fogorvosunkkal és ne dőljünk be mindennek, amit az interneten olvasunk. Menjünk utána a problémáknak, hiszen mindenre lehet megoldást találni, pláne szakértő segítséggel. Ha pedig adott a szakértelem, a megfelelő terv és a jó alapanyag is, akkor ne féljünk beleugrani egy-egy gyökeres változtatásba, mert nagyban javíthatja az életminőségünket.