Hogyan építkezik fel az alkoholizmus?

Ha csak nem valami előre elkészített konténerről van szó, egy ház építésének is megvannak a lépései, amíg eljutunk az alapozástól a kész lakóépületig. Ennek vannak olyan mozzanatai, amik kevésbé látványosak és persze vannak olyan lépései is, amik ordítanak arról, hogy mennyit haladt előre a mutatvány. Ha például még csak az alap készül, vagy a közműveket viszik be a telekre, nem lesz annyira szembetűnő, mennyi minden történt, pedig ezek nagyon is meghatározó és fontos elemei egy építkezésnek. Alapozás nélkül soha nem fog stabil ház épülni.

Erősnek tűnhet a párhuzam, de jobban belegondolva annyira talán mégsem… Az alkoholizmushoz vezető úton is vannak olyan lépések, amik talán nem is annyira szembetűnők, mégis rendkívül alapvető mérföldkövek ahhoz, hogy valaki alkoholbeteggé váljon. Egy magán alkoholrehabilitációs intézmény, a Felépülők oldalán egy blogbejegyzésen belül részletesen össze vannak szedve azok a pontok és lépések, amiken keresztül valakiből alkoholproblémákkal küzdő egyén válhat. Érdemes ezt a bejegyzést végigolvasni és önvizsgálatot tartani, hogy milyen szokásokkal élünk együtt. A https://felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg címen lehet megtekinteni. De a következőkben megpróbálom összefoglalni az ott elhangzó gondolatokat.

Először ebben a témakörben az a legfontosabb nulladik lépés, hogy eljussunk odáig, hogy teljesen őszinték vagyunk magunkkal. Egészen addig, amíg mindenféle mondvacsinált indokokkal legitimáljuk a kiugró mennyiségű fogyasztásunkat, nem fogunk tudni mit csinálni ezzel a szokással. A szembesítéshez és szembesüléshez maximális őszinteségre van szükség. Ezen persze nem sokat segít az a kép sem, ami a társadalomban elterjedt az alkoholizmusról és az alkoholistákról. Mert hát tegyük a szívünkre a kezünket, milyen kép jelenik meg a fejünkben a szó hallatán? Első körben minden bizonnyal egy kocsma mellett dülöngélő személyt látunk, pedig valójában egyáltalán nem ez az egyetlen megjelenési formája ennek a betegségnek, sőt.

A WHO-nak vannak irányelveire arra vonatkozólag, hogy mi az a mennyiség, aminek az elfogyasztása még “belefér”. Ez úgy alakul, hogy nőknél heti 14, férfiaknál átlagosan heti 21 egység a még büntetlenül elfogyasztható mennyiség. Azonban ezzel annyi a probléma, hogy nem vették figyelembe azt a tényezőt, hogy az alkohol komoly addiktív potenciállal rendelkezik. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy időről-időre fogyasztva szépen lassan kitolja a toleranciaszintet, egyre többet bírunk belőle elfogyasztani, mi több, egyre több kell ugyanahhoz a szint eléréséhez és hiába nem akarjuk, szépen lassan függővé tehet bennünket ez a szer.

Akkor beszélhetünk még úgymond a normális, vagy szociális ivásról a Felépülők blogbejegyzése alapján, amíg kimondottan ünnepi alkalmakkor, ritkán fogyasztunk alkoholt, akkor is kis mennyiségben tesszük mindezt és társaságban, valamint mindig ugyanannyit iszunk. Persze ez még mindig nagyon szubjektívnak tűnhet, ezért érdemes azt is megjegyezni itt, hogy mit jelent ritkán és keveset inni. Nagyjából évi 5-10 alkalomnál húzódik a határ, a mennyiséget illetően pedig alkalmanként 1-2 sör, vagy 1-2 feles, ami még kevésnek mondható. Ez még nem az tartomány, ami komoly rizikót hordoz magában a függőség szempontjából.

Azonban aki ennél gyakoribb fogyasztó és / vagy többet iszik alkalmanként igenis a veszélyeztetett csoportba tartozik. Persze jócskán vannak ezen belül is szintek, azonban a végkimenetel szempontjából teljesen mindegy, hogy éppen hol tart valaki. Miért? Azért, mert ha már elindult ezen az úton, akkor csak idő kérdése, hogy mindegyik lépcsőt megjárja.

Éppen ezért konklúzióként tehát azt lehet levonni, hogy ebben a témában érdemes a lehető legőszintébben magunkra tekinteni és hogyha úgy látjuk, hogy ezeken a kereteken bőven túllógunk, akkor ne bagatellizáljuk el a helyzetet, hanem igenis foglalkozzunk a problémával – már ha persze hosszútávon is fontos az egészségünk. Mert hát valljuk be, ma azért már nem azt a világot éljük, hogy hajnalban ki kell menni hóban és fagyban is terelni az állatokat és ehhez feltétlenül szükséges egy melegítő kupica… Ha pedig segítségre van szükségünk mindehhez, ne féljünk felemelni a szavunkat és kapaszkodni oda, ahol kezet nyújtanak nekünk.