Kompresszor olaj hiánya miatt állt meg az építkezés

A kompresszor olaj elsőre igencsak jelentéktelen hozzávalója egy építkezésnek. Ha valami miatt megáll a munka, előbb jutna eszünkbe, hogy elfogyott a cement vagy a sóder, nem érkezett meg a szigetelőanyag, esetleg ebédszünetet tartanak a munkások, mint hogy a kompresszor olajra gyanakodjunk. Pedig a legutóbbi építkezésen pontosan ez történt, ahol a testvérem által tervezett házat építették.

Én ugye az újságírásban találtam meg magamat, de a testvérem átvette apától az építész céget és már ő vezeti a tervezéseket és néha az építkezésekre is kijár ellenőrizni. Ő maga ritkán szokott házakat tervezni, inkább csak felügyeli a munkálatokat és összefogja a projekteket, de ezúttal ő is tervezőasztalhoz ült. Olyan igényekkel jött ugyanis egy házaspár, hogy igazi kihívás volt megtervezni álmaik otthonát és a testvérem – kiélvezve, hogy minden kreativitását felhasználhatja – vállalkozott a nagy feladatra. Nem volt egyszerű munka, de a tervrajzokat és a modelleket elnézegetve azt kell mondjam, én is szívesen laknék abban a palotában, mármint házban.

A terveket lelkendezve jóvá hagyta a házaspár és a papírmunka, valamint a különböző engedélyek beszerzése után már indulhatott is az építkezés. Egy ekkora építkezés minden lépésénél számtalan gép van jelen, rengeteg ember dolgozik azon, hogy határidőre elkészüljön minden és beköltözhessenek az új lakók. Éppen ezért nem engedheti meg magának a kivitelező cég, hogy bármilyen fennakadás késleltesse az átadást. Pont a bátyámmal tartottunk az építkezés helyszínére, hogy szemügyre vegyünk, hogyan haladnak a dolgok, amikor keresték telefonon. A műszakvezető kereste, mert le kellett állniuk az építkezéssel, ugyanis elfogyott a kompresszor olaj.

Mivel csak néhány saroknyira voltunk, odamentünk az építkezésre, hogy saját szemünkkel győződhessünk meg a kompresszor olaj hűlt helyéről. Már az előző nap látták, hogy fogytán van a kompresszor olaj és az egyik munkás meg is ígérte, hogy reggel hoz magával, de sajnálatos módon elfeledkezett róla és a maradék kis olaj elhasználása után tétlenül álltak, hogy most mi legyen. Nekem kicsit vicces volt a helyzet, mert adta magát a megoldás, hogy egy ember elmegy egy közeli boltba, ahol árulnak ilyesmit és vesz egy, vagy egyenesen több kanna kompresszor olajat és máris folytatódhat az építkezés. De a munkások engedély nélkül nem akarták elhagyni az építési területet, és amúgy sem volt ilyen bolt a közelben, úgyhogy inkább felhívták a testvéremet, hátha ő tud hozni egy kis olajat.

Bosszús volt a testvére, ezt láttam rajta, de nem hibáztattam miatta. Egy ilyen pitiáner hiba miatt áll órák óta és építkezés és ha ő nem lép közbe, az egész nap tétlenül megy el. Gyorsan kerestünk egy ipari olajokat is forgalmazó céget a környéken, jól bevásároltunk kompresszor olajokból és visszamentünk az építkezésre.