Új ház, korszerű energiaellátás

A férjemmel három éves házasok vagyunk lassan. Nemrég érett meg bennünk a gondolat, hogy el kellene költöznünk már az albérletből, amelyben jelenleg lakunk, egy saját házba. Nagyon sokat kellett havonta mindennel együtt fizetni, emellett nekem nem is ugyanolyan érzés, hogy nem a saját házunkban élünk. Ezt a lakást nem tudom ugyanúgy, ugyanolyan kedvvel dekorálni például, mert azt érzem, hogy nincs értelme, hiszen egyszer úgyis elköltözünk. Szerencsére a férjem is támogatta ezt az ötletet. Így nem telt el sok idő, és elkezdtünk házakat nézni. Valahogy egyik sem volt az igazi, amiben el tudtam volna képzelni, hogy leéljem a hátralévő életemet. Megelégeltük a sok keresgélést, ezért úgy döntöttünk, hogy lehet, hogy okosabb dolog lenne egy telket venni, és azon megépíteni a saját elképzeléseink szerint a házunkat. Szerencsére találtunk is egy telket, ami viszonylag jó áron volt, és gyönyörű volt a környezete. Csendes volt, nem volt túl sok szomszéd, és egy folyóparton helyezkedett el. Mondtam a férjemnek, hogy mindenképp meg kell vennünk, mert itt el tudom képzelni a leendő gyerekeinket is felnőni.

Viszonylag gyorsan sikerült lebonyolítanunk az adásvételt, és elkezdődhetett az építkezés megszervezése. Fogadtunk egy nagyon jó kivitelezőt, aki segített a saját magunk által tervezett ház megépítésében. Egyik este ültünk az albérletünkben, és tévét néztünk a férjemmel. Egy alternatív energiaforrásokról szóló műsort nézünk, ahol szó volt a napelemekről, mint a napenergia hasznosítójáról. Nekem rögtön felkeltette a figyelmem, és ezt szóvá is tettem a férjemnek. Mondtam is neki, hogy nem lenne rossz a tetőt már rögtön úgy tervezni, hogy elbírjon egy napelemes rendszert. Amellett, hogy nagyon környezetbarát, rendkívül sokat lehet vele hosszútávon spórolni az alacsony összegű számlák miatt. Igaz, hogy megfontolást igényel, mert sajnos nem a legolcsóbb ezeknek az eszközöknek a telepítése. De szerencsére hallottam nemrég, hogy erre is létezik ma már segítség.

napelemek pályázatok

Pontosan nem jutott eszembe az oldal neve, amit a barátnőm nemrég említett, ezért beírtam a keresőbe, hogy napelemek pályázatok. Rögtön ki is dobta, amit el szerettem volna olvasni. Létezik egy olyan pályázat magánszemélyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára, amely a hagyományos értelemben nem is igazán nevezhető pályázatnak. Ez egy olyan hitel, ahol pontosan annyit kell visszafizetnie az embernek, amennyi támogatási összeget korábban felvett. Egy fillérrel se többet, se kevesebbet. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség sokak számára. Például én magunkról tudom azt, hogy sajnos nem rendelkezünk annyi megtakarítással, hogy önerőből beruházzunk egy napelemes rendszerre, viszont abban biztos vagyok, hogy egy közepes futamidő esetén nem lenne nehéz fizetnünk a törlesztőrészleteket. Ezzel egy esélyünk nyílna arra, hogy egy korszerű energiafelhasználási módot alkalmazzunk, és védjük a környezetünket. Emellett az is fontos szempont, hogy ezek a napelemek nagyon hosszú életűek. Egy megfelelően kialakított eszköz akár több generációt is képes kiszolgálni. Így akár a gyermekeink energiaellátását is biztosítani tudjuk!

Elmondtam a férjemnek azokat a dolgokat, amelyeket olvastam. Ő is azt mondta, hogy mindenképpen kellene konzultálnunk szakértővel, hogy olyan tetőszerkezetet lehessen kialakítani, amely minden szempontból megfeleljen azoknak a feltételeknek, amik ahhoz kellenek, hogy a napelemeket fel lehessen rá szerelni. Ha a nagyszabású építkezések lezajlanak, talán később bele tudunk kezdeni a napelemes rendszer projektbe is, de egyelőre bővel elég stressz származik a jelenlegi építkezési munkálatokból is.