Valóra vált az apukám álma: saját kezűleg épített egy házat

Az apukám úgy döntött, hogy a félretett pénzéből, bár némi segítséggel, de saját kezűleg felépít egy házat, amit utána majd értékesíthet. Tekintve, hogy a hétköznapokban nem fizikai munkát végez, ezzel akarta bebizonyítani magának, hogy a saját szakterületén kívül is megállja a helyét. Ő maga tervezte meg az épületet, ő maga szerezte be az alapanyagokat. Ezek után néhány megbízható embere társaságában a szabadidejében egy év alatt felépítette a házat. Mi már csak az utolsó simításokban vettünk részt. A közös családi glettelés és festés sokáig meg fog maradni az emlékeimben.

Miután már mindennel elkészült, ideje volt, hogy apukám learathassa a munkája gyümölcsét. Fel is adta az eladó házról szóló hirdetést, és hamarosan jelentkezett is néhány komolyabb érdeklődő. Mivel új építésű ingatlanról van szó, tudtuk, hogy muszáj lesz energiatanúsítványt kiállíttatni az eladáshoz. Erre azért van szükség, mert a ház energiahatékonysága, amelyet ez a papír igazol, befolyásolhatja az ingatlan árát. Hogy némi terhet levehessek apa válláról, elkezdtem válaszokat keresni arra, hogy mennyire magasak az energetikai tanúsítvány árak és hogyan is zajlik a kiállítása.

Az e-tanusitas.eu oldalán minden információt megtaláltam, amire szükségem volt: az energetikai tanúsítvány áraktól kezdve az energiahatékonysági osztályokon át a tanúsítás menetéig. Mint kiderült, ők 24 órán belül kiállítják az ügyfeleiknek a tanúsítványt. Valószínűleg éppen ezért kérik fel őket a magyarországi energiatanúsítványok 10%-nak kiállítására. Az ország egész területén ki tudnak szállni, tehát még csak földrajzi kötöttségek sincsenek. A kész tanúsítványt pedig elektronikus formában évekig meg is őrzik nekünk.

Fel is hívtam őket, és a telefonos egyeztetést követően továbbították az adatokat a mérnök kollégájuknak, aki hamarosan ki is jött felmérni a házat. Másnap a futárszolgálat meg is hozta a tanúsítványt. Igény szerint még e-mailben is elküldik. Továbbá egy ingatlan kisokost is kaptam tőlük, amelyet odaadtam apának, hátha talál benne hasznos tippeket. Az energetikai tanúsítvány tehát már megvan, most már csak a tökéletes vásárlót kell megtalálni.