KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Innovációs klaszter a magyar építőiparban

A MIÉNK Klaszter legfőbb célja olyan építőipari erő létrehozása, amely magyar tulajdonú, jellemzően Magyarországon termelő, magyar munkaerőt és eszközparkot hasznosító vállalkozásokat fog össze. A fejlődés és a kiemelkedő munka eredményeképpen idén már az akkreditált klaszterek között is szerepel a KÉSZ Csoport kezdeményezésével alapított építőipari szövetség. A szervezet tevékenységéről, céljairól a MIÉNK Klaszter elnökét Szalados Lászlót kérdeztük.

Mi volt az elgondolás, a legfőbb cél, amikor három évvel ezelőtt megalapították a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klasztert (MIÉNK)?

– A magyar építőiparban elengedhetetlen az együttműködés és a partnerek közötti kommunikáció. Ez is az alapja egy építőipari vállalkozás sikerének, a folyamatos fejlődésnek. Ezt akartuk segíteni, egy olyan szakmai szervezetet szerettünk volna létrehozni, ahol a tagok egytől egyig folyamatosan fejlesztik termékeiket, szolgáltatásaikat és többek között újító szellemiségük különbözteti meg őket piaci versenytársaiktól. Az innováció közös platformra helyezése, tapasztalatok, technológiák megosztása felbecsülhetetlen versenyelőnyöket eredményezhetnek.

A klaszter milyen előnyöket nyújt a tagoknak? Egyáltalán kik csatlakozhatnak?

– Minden olyan vállalkozás csatlakozhat, amely megfelel a csatlakozás kritériumainak és vállalja annak a felelősségét, hogy részvételével új építőipari tényező jelenik meg Magyarországon. Idén már akkreditált klaszter lettünk. Ez a tagjaink számára nyújtott szolgáltatások terén nagy előrelépés. Azok a cégek, akik rendelkeznek ilyen szervezeti tagsággal, nemcsak több pályázati lehetőséget, hanem akár magasabb támogatási mértéket is kaphatnak egy-egy pályázatnál. Ezekhez hozzájárul még a MIÉNK által szervezett könnyebb együttműködés és az egyszerűbb közös képviselet is.

Most, hogy elérték az akkreditációt, milyen közép- és hosszú távú céljaik vannak?

Egy lépéssel közelebb kerültünk az általunk kitűzött célokhoz. Az akkreditáció elnyerésével még több lehetőséget, közös piaci előnyöket tudunk biztosítani tagjainknak, azonban még sok feladatunk van. Szeretnénk tagjainknak nemcsak a közös projektekben segítséget nyújtani, hanem egy olyan üzleti összefogást kialakítani, amely kiterjed a multikkal szembeni financiális hátrányok leküzdésére, az innováció elősegítésére, valamint a közös erőforrások hatékonyabb kihasználására is.

Jelenleg hány taggal működnek?

Klaszterünk jelen pillanatban több mint 40 tagot számlál az építőipar teljes vertikumának képviseletében. Természetesen a klaszter további bővülése és minél szélesebb körű támogatottságának biztosítása töretlenül folyik. A klaszter jelenlegi tagjainak ajánlása alapján felkeressük jövőbeni potenciális partner jelöltjeinket, és folyamatosan igyekszünk a lehető legtöbb fórumon hírnevet kialakítani. Az érdeklődők a www.klasztermienk.hu weboldalunkon minden fontos és friss információt megtalálnak szervezetünkről.

forrás: www.klasztermienk.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON