KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Spagettihíd-építés: a szálak Magyarországra vezetnek

Lapunk februári számában beszámoltunk a hazánkban már hagyományokkal rendelkező tésztahíd-építő verseny érdekességeiről, körülményeiről. Az idei megmérettetésen, a Reccs 2013-on az Óbudai Egyetem csapatainak egyike világcsúcsot döntött híd kategóriában.

Ismétlésképpen: a tésztahíd építő versengés a világ számos országában több évtizedes hagyományokkal rendelkezik. A  versenyeket több európai és tengerentúli mérnökképző felsőoktatási intézményben rendezik regionális, vagy helyi jelleggel. Ezeken a legtöbbször 2-3 fős csapatokban induló versenyzők szigorú szabályok alapján készítenek száraztésztából saját tervezésű hídszerkezetet kötőanyag felhasználásával, majd azokat terhelési próbán eltörik. A versenyekre való felkészülés és a részvétel komoly szakmai kihívást jelent. A tészta nem homogén, a környezeti hatásokra nagyon érzékeny anyag, ezért felhasználása speciális anyagvizsgálati és technológiai ismeretekre épül, alkalmazását alapos statikai és számítógépes tervezés előzi meg. A sikeres szerepléshez kreativitásra, ügyességre, kitartásra és erős motivációra van szükség.

Az idei Tésztahíd Építő Világbajnokságra, a RECCS 2013-ra május 24-én az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán került sor. A nevező országok köre tovább bővült Bulgáriával, hét ország tíz felsőoktatási intézményéből jöttek versenyzők, az irániak vízumproblémák miatt nem érkeztek meg. Ez évben 3 középiskolás csapat is bemutatkozási lehetőséget kapott.

Megfigyelőkkel képviseltette magát Szlovákia, az Egyesült Királyság és a méltán híres Johns Hopkins Egyetem is, melynek alapján pedig
jövőre további országokból is várható részvétel. A versenyzőket és az érdeklődőket a megmérettetés előestéjén „Gulyás parti” és éjszakai
budapesti városnézés várta.

A zsűri 14 híd és 11 tartó nevezését fogadta el. A versenyt életre hívó Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánjának
elnöki megnyitóját követően Dr. Jávor András a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke köszöntötte a versenyzőket, kiemelte a verseny jelentőségét, utalt arra, hogy a híd fizikai és szellemi értelemben is képes kapcsolatot teremteni. Ezután a résztvevők meghallgathatták Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának üzenetét, aki ugyancsak szólt a verseny és a tésztahíd-építés jelentőségéről: „Meghatározott mennyiségű alapanyagból kifogásolhatatlan minőségű, a felmerült igényeket maximálisan kielégítő, a rendeltetési céloknak minden szempontból megfelelő produktumot előállítani, ez a XXI. század mérnökeinek kihívása, és egyben a fenntartható fejlődés záloga.”

Az idei világbajnokságon kiváló eredmények születtek: a 100 kg-os terhelést egy kivételével valamennyi híd, a tartók közül 4 kivételével mindegyik meghaladta. 200 kg-os határt pedig 12 híd, illetve tartó szárnyalta túl.

Dr. Gáti József – Dr. Horváth Sándor – Dr. Legeza László
Óbudai Egyetem

 

A HÍD KATEGÓRIA EREDMÉNYEI:

I. „Hoverla 5”

Járó Csaba, Vincze Miklós
Óbudai Egyetem

570,3 kg
(világcsúcs)

II. „Tappancs 3.1” Filip András
Óbudai Egyetem
482 kg
III. „Rophaym” Horváth Bence
Óbudai Egyetem
355,7 kg

A LEGJOBB KÖZÉPISKOLAI EREDMÉNY:

„Projekt E3” Lakatos Benjamin, Kiss Norbert
Eötvös Loránd Szakközépiskola és
Szakiskola, Budapest
246,1 kg

 

A TARTÓ KATEGÓRIA EREDMÉNYEI:

I. „Original” Márkos Szilárd
Óbudai Egyetem
543,6 kg
II.„Profi” Szabó Zoltán, Barna Tamás
Óbudai Egyetem
458 kg
III. „RAM” Artūrs Vēvers, Māris Puriņš, Raivis Skrebs
Riga Technical University
447,2 kg

A LEGJOBB KÖZÉPISKOLAI EREDMÉNY:

„Bermuda
Háromszög”
Vásárhelyi Pál Építôipari Szki., Nyíregyháza 364,3 kg

 

LOCTITE INNOVÁCIÓS DÍJ:
„UBI B^2", Marco Canário Oliveira, Pedro Dinis Gaspar

 

OE-DREMEL SZÉPSÉGDÍJ:
„Tappancs 3.1”, Filip András - Óbudai Egyetem

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON