KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Nem látomás, valóság: a LifeCycle torony rendszere

Környezethatékony, fából építkező városi modell.

Erőforrás hatékonyság – „a kevesebb több” a jövő jelszava
 
A Rhomberg csoport, az építőiparban immáron a negyedik generáció óta sikeres társaság idejekorán felismerte: az erőforrások optimális kiaknázása a 21. század egyik fundamentális kérdése lesz. Tudatában annak, hogy az építőipar a konvencionális eljárásokkal a világ összes forrásának (energia, nyersanyagok) felhasználásából 40%-ért felel, a Rhomberg az építôipar kulcsterületeinek (építészet, szerkezettan, építésfizika, építési technológia, folyamatmenedzsment, marketing) tudományos vezetőivel együttesen a következő kérdést fogalmazta meg a szakmának, önmagának: hogyan lehetséges magas komfortot biztosító, funkcionális, egyben biztonságos épületeket létrehozni úgy, hogy közben csökkenthető legyen az erőforrás-felhasználás?
 
Manapság már a világ népességének mintegy 50 százaléka 1 milliós népességet meghaladó városokban él, ráadásul összességében a világ energiakészletének 2/3-át folytonosan használja – a középpontban tehát a városépítészet reformja van. Az Osztrák Szállítási-, Innovációs-, és Technológiai Szövetségi Kormányzat által is támogatott többéves kutatási folyamat eredményeképp két különálló utat állapítottak meg a forrásgazdálkodás hatékonyságának növelésével összefüggésben: az egyik módszer a fából történő építkezés, a másik pedig a fát, mint építőanyagot rendszerként szemlélő megközelítés. Schmidt-Bleek professzor volt az, aki a témához kapcsolódóan bevezette az „ökológiai hátitáska” kifejezését, mely azt hivatott jelezni, hogy mennyiben fenntartható egy termék, illetőleg egy épület. A fogalom azt is takarja, hogy milyen mértékben használnak fel forrásokat a gyártás, a használat és a hulladékkezelés során. Logikus, hogy a cél az lenne, hogy a „nagy ökológiai hátitáskákat” hatékonyabban kiaknázható anyagok váltsák fel. A fa a legrégibb építőanyagok egyike, mely ráadásul megújuló anyagként számba vehető és megtalálható a Föld szinte minden szegletében. A fa, mint szén-dioxid csökkentést is elősegítő anyag, fontos szerepet játszik a globális klímaegyensúly megteremtésében, ráadásul az épület súlyát akár 50%-kal csökkent-heti. További előnyei: nagy tömörség, magas hőszigetelési képesség, 100%-ban való újrahasznosíthatóság. Meg kell jegyezni, a faépítészet új szerkezeti és építészeti dimenziókat nyit meg.
 
A komoly cél: magasat építeni fából
 
Amikor a nagyvárosi építészet kapcsán,a felhők felé törekszik. A hosszú éveken át elképzelhetetlennek tűnő felvetés mostanra valósággá vált: egy erőforrás kímélő, fa alapú megoldás, amely akár 30 emelet és 100 méter magasságig felér. A 2010-ben alapított Rhomberg-leányvállalat, a Cree GmbH (Kreatív Erőforrás és Energiahatékonyság) a világon elsőként alkalmazta a rövid idő alatt felépíthető fa-hibrid rendszert nagy kiterjedésű épületekhez – az „első fecske” nevezetesen a LifeCycle Torony (LCT) volt. A Green, azaz zöldépítési minősítések többféle módon is elérhetők, gyakran az épületek technológia általi optimalizálásával, így elérve a fenntartható energiafelhasználás követelményeit. A Cree azon a véleményen van, hogy ez kevés, a megoldás pedig az építőkockák egyesével történő – már a tervezési szakaszban, az anyagok milyenségét és mennyiségét meghatározó – elemzésében és áttekintésében áll: e nélkül nem elérhető az alacsony szén-felhasználás. A Cree-rendszer létjogosultságának egyik alapköve a városi kitermelés: az épületekhez felhasznált anyagok típusa és mennyisége, illetőleg azok újrahasznosíthatósága az épület életciklusának végén.
A fa, mint szerkezethordó és határolatlan építőelem a magasba nyúló építkezések esetében egyelőre egy újszerű és különleges metódus. A fa struktúra erőforrást takarít meg, valamint egészséges lakókörnyezetet hoz létre.
 
Magas flexibilitás moduláris rendszerrel
 
Eleddig a városi építészet leginkább a konvencionális épülettípusok komplex építésén alapult. Ez magas építési költségeket, hosszú ideig tartó kivitelezést, valamint tervezési és megvalósítási kockázatokat rejt magában. A Cree rendszer az építéskivitelezési folyamat tekintetében a rendszerzésre és az ipariasításra fekteti a hangsúlyt; hasonló úton indult el az automobil iparág évtizedekkel ezelőtt. A fa-hibrid építési rendszer pontról-pontra megtervezett, előkészített és többféle célra hasznosítható. Ilyen az iroda-, a lakó-, illetőleg a hotel építészet. A moduláris rendszer további előnyei: az épületek átalakítása, avagy rekonstrukciója optimalizált, a homlokzatot különböző igényekhez lehet igazítani, ráadásul minden LCT-nek egyedi küllemet biztosít. A szobák elrendezése rugalmas, minthogy teherhordó válaszfalakra nincsen szükség ezen rendszer esetében. Hatékony és optimális az energiafelhasználás szempontjából: a fókuszba itt a megújulók használatát állítják (alacsony energiaigényű-, passzív-, valamint energiapluszos házak).
 
Erőforrás hatékonyság nagy volumenben
 
Az első két, ausztriai projekt tanulsága az, hogy a Cree rendszere működőképes, és tűzvédelem tekintetében is megállja a helyét, tehát engedélyezhető. A prototípus, az „LCT One” egy nyolcemeletes épület Dornbirnben, Ausztriában; 2012-ben adták át és a Cree GmbH, valamint más bérlők székhelyéül szolgál, de helyet ad a LifeCycle Hub elnevezésű múzeumnak is, amely az építőiparon belüli fenntartható megoldásokat és technológiákat mutatja be. Az első kereskedelmi célú projekt a Vorarlberger Illwerke AG cég új hidroenergia központja az ausztriai Vandansban. Az épületet 2013-ban adják át, és a világ egyik legnagyobb, valamint legfenntarthatóbb fa-hibrid egysége lesz. A Cree-rendszer bizonyítja, hogy az EU 2011 erőforrás hatékonyság program által kitűzött célok elérhetők és rendelkezésre állnak. Az új termék egyfajta globális példát állít a késôbbi követőknek és előmozdítja az alacsony szén-felhasználást. Az elterjedése révén a Cree beindíthatja a gazdasági növekedést, mely nem elég, hogy tudományos alapokon nyugszik és fenntarthatóságra épít, de az integrációt is magában hordozza (új, regionális „zöld munkák”). A Cree meggyőződése, hogy a többemeletes faépületek – főként városi környezetben – jelentik a megoldást a fenntartható, erőforrás megtakarítást a zászlajára tűző építőipar számára.
PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON