KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Gázrobbanás okai a házzal együtt a füstbe mennek…


Megint hatalmas gázrobbanás történt, aminek okát már sosem tudjuk meg, hiszen két emelet az égbe szállt. Az ember nem is hinné, mekkora pusztításra képes ez a színtelen, mesterségesen szagosított, légnemű anyag.

Számtalan egyre szigorúbb és konkrétabb szabályozás, felülvizsgálati kötelezvény kerül ki a jogalkotók kezei közül a biztonságunk érdekében.

Az aktuálisan tomboló, sokakat megosztó 19/2012 (VII. 20.) NGM rendelet által előírt gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata napjainkba zajlik és fokozatosan, de legkésőbb 2016 végéig mindenhol meg kell történnie.

Ugyan most ki kell érte fizetni - gázfogyasztó berendezések számától függően – 5-10 ezer forintot, de korántse gondoljuk, hogy ezzel le is van tudva, mert a készülékeknél ötévente, a csatlakozó vezetékeknél pedig tízévente a felülvizsgálatot meg kell ismételni.

Sőt, a PB gáz használókra is vonatkozik az új szabály.

Kis könnyítés, hogy a társasházaknál a csatlakozóból csak egy van, így annak felülvizsgálati díja megoszlik a tulajdonosok között.

A felülvizsgálat kötelező, de a szankcionálás még félúton van. Azaz egyelőre semmiféle büntetéssel nem jár, ha valaki nem végezteti el, de igazság szerint minden gázhasználó érdeke, hogy az előírást betartsa.

Magával a rendelettel semmi probléma, mert sajnos ilyen szinten kell ösztökélni a fogyasztókat, hogy a saját biztonságukat (és a szomszédok biztonságát) megőrizzék, csak a módszer sántít kissé.

A rendelet melléklete közli, hogy ki jogosult a felülvizsgálat elvégzésére. Igazából bármelyik rendes szakképzést elvégzett, szakmájához értő (tehát nem Józsi bácsi a szomszédból, aki már látott ilyet a múlt században) mesterember el tudja végezni, de a jogszabály köti az ebet a karóhoz - ezzel is a pénzhajhászást éltetve -, és csak a több százezer forintért megszerezhető gázvezeték-és készülékszerelő mestervizsga és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező szakemberek kezeire bízzák a dolgot.

De a szabály, az szabály! Szóval, ha megrendeljük ezt a felülvizsgálatot győződjünk meg róla, hogy a szerelőnk fel tudja mutatni a fenti szakképesítésről szóló igazolványát- aminek azonosítószámát a jegyzőkönyvben is fel kell tüntetni - , különben hiába hiteles a vizsgálata, nem fogja elfogadni a jogalkotó.

Sok szerelő a hír hallatán azonnal keresgélni kezdi a lehetséges tanfolyamokat, egy kifizetődő beruházás jegyében, de sajnos kell jönniük, hogy mivel szeptembertől változnak az OKJ-s tanfolyamok kötelező óraszámai, nemcsak évekre bővülhet a tanfolyam, de akár a triplájára is duzzadhat az ára. Így viszont már egyáltalán nem kifizetendő a dolog. Maradnak esélyes indulónak a korábban levizsgázott szakemberek. Garantáltan nem lesz túljelentkezés a piacon.

Már csak abban reménykedhetünkhalandó gázfogyasztók -, hogy a monopól helyzetük miatt, nem fogják esetlegesen a kezükbe kaparintani a díjazás megállapításának jogát és srófolják fel az árakat.

Akinek megbízható, szaktudással rendelkező szerelője van (sajnos hígul a szakma), annak nem kell semmitől félnie, hiszen az évenkénti karbantartások alkalmával a szerelő fel tudja hívni a figyelmet az esetleges problémákra, amiket észlel a berendezésen kívül.

Viszont a nagytestvér arra is felhívja a szíves fogyasztók figyelmét, hogy az évenkénti, kétévenkénti karbantartó vizsgálat nem váltja ki a felülvizsgálatot. Viszont a felülvizsgálatnak része az éves karbantartás. Ergo még egy kis munkával (és bevétellel) kevesebb jut a mezei gázszerelőnek.

A lényeg, amiről , ha tudunk;

 ha valakinél a felülvizsgálatkor a szakember az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben tájékoztatni. Sőt, a felülvizsgálatot végzőnek a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót is értesítenie kell, és a jegyzőkönyvet nekik is meg kell küldenie.

Tehát nincs kegyelem, itt szigorú ellenőrzés folyik!

Az öt-, illetve tízéves határidő az üzembe helyezéstől indul, de a rendelet hatálybalépése - szeptember 1-je - előtt felszerelt készülékeket és vezetékeket is felül kell vizsgáltatni.

Ezekre lépcsőzetes határidőt állapít meg a rendelet.

1981 előtt üzembe helyezettek 2013. 12. 31-ig
1981.01.01.-1993.12.31. 2014. 12.31-ig
1994.01.01.- 2003.12.31.

2015.12.31-ig

2004.01.01.-2012.09.01. 2016.12.31-ig

Az más tészta, hogy a magyar okos nép, és már biztos számtalan kiskapu felfedezésre került, de hiába kissé sántít a szándék, akkor is egy kezdeményezés, és valóban sokak életét mentheti meg, csak úgy, mint egy szénmonoxid érzékelő (ami sajnos még mindig nincs minden lakásban, pedig csak pár ezer forint az érzékelő, de szeretteink életét mentheti).

Azért azt mindannyian tudjuk, hogy semmilyen előíráshalmaz nem helyettesíti az emberek felelősségét!

Amíg a „nem tudnánk ezt okosban megoldani” féle felelőtlen fogyasztók a „dehogynem főnököm” féle szakbarbárokkal társulnak a családjuk és a szomszédjaik életveszélybe sodrása mellett, addig nincs miről okoskodnunk a jogszabályok ellen. Pedig tudjuk, hogy a jogszabályok csak arra jók, hogy többet kelljen kifizetni, méghozzá sokkal, és, ha megtörténik mégis a baj, majd jön a büntetés, ami aztán végképp nem old meg semmit, mégis úgy tűnik muszáj szabályozni… ezt is!

www.vizgazfutesszereles.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON