KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Egyedi műemléki tetőmegoldás

A TONDACH Magyarország Zrt. évek óta elkötelezett a műemlékvédelem és a műemléképületek felújítása mellett, amit több műemlék-felújítási projektjük és arra alkalmas termékük is alátámaszt. A gyártó nemrég megjelentetett egy új termékcsomagot, amely kifejezetten a műemlékvédelem alatt álló épületek tetőszerkezeteinek felújítására ajánlott.

 

Nincsenek általános szabályok

A műemléképületek tetőszerkezeti felújítása különösen nagy odafigyelést, szakmai felkészültséget és rugalmasságot igényel, mivel nincs általánosan alkalmazható, egységes szabály, amely minden védelem alatt álló épületre érvényes lenne. A felújításhoz kell a helyi önkormányzat engedélye, figyelembe kell venni az adott területre készített kulturális örökségvédelmi hatástanulmányt és az örökségvédelmi irodák hozzáállását.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egyszerre kell figyelembe venni az adott épületet és annak környezetét. Mivel a műemléki környezet és látvány megőrzése az elsődleges a cél, elsősorban a látható felszíneket kell visszaállítani, ami leginkább a tetőzet formájának és külső megjelenésének megtartását jelenti.

 

Feloldja az ellentmondásokat

Az új cseréptető a legtöbb esetben újszerűsége, egyszínűsége miatt szinte szikrázik a műemléki környezetben, amit az emberek általában nem szeretnek, mert éppen az áhított történetiségérzet csökken vele. Ezen probléma megoldására a TONDACH Magyarország Zrt. több megoldást is kínál. Az ún. antikolt cserepek már új állapotukban is régies, „cirmos” benyomást keltenek.

Egy másik lehetőség a TONDACH Óvárosi-csomagjának alkalmazása, amely megjelenésében, kialakításában egyszerre tradicionális és modern. A csomagban három különböző árnyalatú kerámiacserép található, amelyeket egymás mellé beépítve kivételes hatású tetőszerkezetet hozhatunk létre.

Az Óvárosi-csomag Táska szögletes formájú és Hódfarkú félköríves vágású típusai mellett a TONDACH kifejlesztette fazsindelyes hatást keltő legújabb Óvárosi-csomag tagját. A cél a fazsindelyes fedéskép optikai elérése volt.

Különösen jól példázza a hatást egy osztrák felújítási projekt, melynek során a tiroli Kitzbühel egyik fogadójának leégett tetőszerkezetét újították fel az említett cserepekkel.

 

Megoldás a részmegoldás helyett

Káldi Gyula szerint a TONDACH újdonsága biztató az illúziókeltés szempontjából, így használata egyes helyeken különösen ajánlott lehet. Keskeny felépítése miatt akár (a tiroli fogadóhoz hasonlóan) alkalmas lehet az eredeti fazsindelyes tető helyettesítésére is, azonban fontos tudnunk, hogy a kerámia valamivel nehezebben alkalmazkodik a zsindelyes tetők szerkezeti hajlataihoz.

A speciális stílusnak köszönhetően a termék fazsindely hatását kelti, így megoldás lehet olyan műemléképületekhez, ahol a fazsindelyes felújítás valamilyen okból nem lehetséges. Mivel a termék alapanyaga kerámia, lényegesen kevesebb karbantartást igényel. Így egyszerre teljesíti az elvárt antik megjelenést, ugyanakkor a korszerű alapanyagnak hála a felújított tető rendkívül tartós is lesz.

 

Nem csak autentikus, tartós is

A TONDACH természetes alapanyagú kerámiacserepei a legmagasabb minőséget képviselik, időtállóságuk 80-100 évre garantált.

TONDACH Magyarország Zrt.

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON