KEZDŐLAPESEMÉNYEKE-MAGAZINCIKKEKPARTNEREINKKAPCSOLAT
Hőszigetelés, rezsicsökkentés

Hogyan spórolhatunk akár havi 50.000 Ft-ot

Egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet zajlik Kelet-Magyarországon, a Knauf Insulation Kft. jóvoltából. A közel négy hónapja futó projekt eredményei arról tanúskodnak, hogy a télen hőszigetelt házban élő család ezen időszak alatt nagyjából fele annyi energiát használt fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő család.

A kísérletre jelentkező 179 közül kiválasztott Attila és családja nem csupán arról számolt be, hogy csökkent a rezsijük, de a hőérzetük is jobb, azaz komfortosabban érzik magukat 22 °C hőmérsékletű otthonukban. Összefoglalva tehát, Attiláék már most kevesebb rezsit fizetnek, és a 8-10 év megtérülés után pedig hosszú évtizedeken át élvezhetik a tartósan kisebb költségeket és kellemes beltéri klímát.

A Lengyel Ágoston építészmérnök vezette Pannon Építőműhely Kft. szakemberei a felmérés indulása óta eltelt közel négy hónap alatt - 2013. szeptember 27. és 2014. január 20. között - figyelemmel kísérték, hogyan alakult a két épület által felhasznált fűtési energia mennyisége.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a szigetelt és szigeteletlen épület fűtési célú energiafogyasztásának abszolút különbsége egyértelműen tovább nőtt, de a százalékos eltérés valamelyest csökkent. Ennek oka, hogy a hidegebb idő beálltával a kazán bekapcsolása nélkül a szigetelt épületben sem tartható fenn a kívánt hőmérséklet.

Az elemzésekből kiderül, hogy a napi fűtési célú energiafogyasztás is átlagosan a fele a szigetelt házban. A vizsgált időszakban, december 11. és január 20. között a napi átlaghőmérséklet -2 és +10 °C között változott. Az adatok napi szintű elemzésén továbbra is megfigyelhető hogy a szigetelt ház a szigeteletlen épülethez képest, ebben az időszakban is mintegy fele mennyiségű fűtési célú hőenergiát fogyasztott.

A részletesebb analízis arról is tanúskodik, hogy a leghidegebb napon, december 11-én, amikor a napi középhőmérséklet -2 °C körül volt, a hőszigetelt házban a kazán mindössze 3 alkalommal kapcsolt be. Napi összesítésben a szigeteletlen ház 0,439 GJ energiát, míg a szigetelt ház 0,188 GJ energiát használt fűtésre. A korábbi elemzésekhez hasonlóan a szigeteletlen épületben a napközbeni időszakban és az éjszakai időszak nagy részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban a reggeli felfűtés után egyszer kapcsolt be a déli és egyszer az esti periódusban. A kísérlet indulása óta eltelt közel négy hónapot figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a szigeteletlen házban majdnem háromszor annyi ideig üzemel a kazán, mint a szigetelt házban. Így például a december 8-i napon a szigeteletlen házban 48 negyedórában kapcsolt be a kazán, míg a szigetelt házban csupán 17 negyedórában. Ezen tény az energia-megtakarítás és a kazán élettartamának meghosszabbodása mellett további költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ugyanis ennek a működésnek köszönhetően a keringtető szivattyú is mintegy harmada elektromos energiát fogyaszt, ami ugyan egy-egy óra alatt elenyésző költséget illetve költség-megtakarítást jelent, ám a teljes fűtési szezon alatt a különbség már 10.000 Ft-os nagyságrendű is lehet.

A rezsicsökkentés lehetőségeiről:
www.nalamszigetelnek.hu

PARTNEREINK
bannerbanner
EUROXTRADE A FACEBOOKON